Danmarks Qatar-protest udeblev. Her er fem eksempler på sortklædte demonstranter

Det danske herrelandsholds tredjetrøje under VM er sort og skabt som en kritik af værtslandet Qatar. Det er langtfra første gang, sort bliver brugt til at udtrykke kritik

Protesten udeblev, da Danmark tirsdag i herrelandsholdets første VM-kamp mødte op i rødt tøj. - Foto: Molly Darlington/Reuters/Ritzau Scanpix.
Protesten udeblev, da Danmark tirsdag i herrelandsholdets første VM-kamp mødte op i rødt tøj. - Foto: Molly Darlington/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvilken farve symboliserer protest? Et godt bud kunne være sort. I hvert fald findes der flere eksempler på, at mennesker har iklædt sig netop den farve for at tilkendegive utilfredshed eller modstand. Et af de seneste eksempler er det aktuelle VM i herrefodbold. Her er der designet en sort tredjetrøje til de danske spillere, der normalt spiller i rødt og hvidt, som skal markere en protest imod arbejdsforholdene op til mesterskabet i Qatar.

Om trøjen kommer i brug eller ej, vides endnu ikke, men i anledning af den mulige protest, kommer der her fem andre tidspunkter, hvor sort er blevet brugt til at demonstrere oprør.

1. Sortklædte kvinder til prisuddeling

MeToo-bevægelsen kom i januar 2018 til at sætte sit præg på den store prisuddeling Golden Globe. Her mødte mange af Hollywoods film- og tv-stjerner op iklædt sort tøj i solidaritet med ofrene for sexchikane, overgreb og ulighed i underholdningsbranchen. Blandt dem var skuespiller Meryl Streep, som ifølge magasinet Harper’s Bazaar forklarede farvevalget med et ønske om at gøre noget ved det magtforhold, som førte til misbrug i branchen.
”Det vil vi rette op på, og vi føler os opmuntret, når vi står her som en tyk, sort linje, der adskiller dengang fra nu.”

2. Sort oprør i Hongkong

I sommeren 2019 begyndte særligt unge at gå på gaden i Hongkong for at protestere imod et lovforslag, som betød, at borgere i regionen kunne blive udleveret og retsforfulgt i Kina. Demonstrationerne mod det kinesiske styre fortsatte længe, og under dem blev sort tøj uniformen for de utilfredse borgere. Egentlig skyldtes farvevalget et mål om at undgå at blive identificeret, men det fik hurtigt symbolsk betydning. Tøjkæder meldte om stigende salg af sorte t-shirts i regionen, og flere medier rapporterede i efteråret 2019, at Kina havde forbudt import af sort tøj til Hongkong.

3. Mænd i sort

Tilbage i Danmark begyndte sortklædte borgere også at demonstrere for frihed i 2020. Her arrangerede bevægelsen Men in Black - også kendt som “sortklædt modstand” - flere demonstrationer i kølvandet på de mange coronarestriktioner i Danmark. Gruppen blev særligt kendt for at sætte ild til en dukke, som forestillede statsminister Mette Frederiksen (S).

4. Sort magi i Indiens kongres

I Indien er kongressens medlemmer kendt for at være delvist klædt i hvidt. Men i august i år mødte de frem i parlamentet i New Delhi i sort. Det skete som protest mod blandt andet prisstigninger og arbejdsløshed i landet. De sorte klæder blev ikke modtaget godt af Indiens premierminister, Narendra Modi, som udtalte, at "sort magi" ikke ville hjælpe dem til at vinde folks tillid. I tiden efter var medlemmer af mange kongresenheder i de indiske delstater dog også iklædt sort i protest.

5. Sortklædte skulpturer

En ting er selv at iklæde sig sort tøj for at protestere. En anden er at klæde andre i det. Det skete for op mod 50 danske skulpturer over hele landet en nat i januar 2017. Her blev de pakket ind i sort plast og påklistret skilte som en protest mod kontanthjælpsloftet. Gruppen bag kaldte sig Fagforeningen af Stationære Skulpturer, og i en pressemeddelelse skrev den: ”Landets skulpturer vil ikke længere se passivt til, imens reformramte medborgere fattiggøres og udskammes. Derfor har vi iklædt os sort sørgetøj i protest.”