DR gav sygeplejersker for meget medvind i ukritisk indslag

Det vækker undren, at Danmarks Radio ukritisk gengav undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd. Det er en klar fejl, siger nyhedschef i DR

En sygeplejerske spritter af, efter at en patient er blevet flyttet fra afdelingen for Covid-19-patienter på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital. Indslag bragt af DR om en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd vækker undren. – Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.
En sygeplejerske spritter af, efter at en patient er blevet flyttet fra afdelingen for Covid-19-patienter på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital. Indslag bragt af DR om en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd vækker undren. – Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Arbejdet med corona får mange sygeplejersker til at overveje at forlade deres job.

Sådan lød budskabet i en række indslag på Danmarks Radios platforme onsdag i denne uge – seks dage før, at Dansk Sygeplejeråd skal indsende deres overenskomstkrav og midt under den største sundhedskrise i nyere tid.

DR interviewede en sygeplejerske, der havde opgivet sit drømmejob, fordi hun blev udpeget til at være en del af coronaberedskabet og ikke kunne få arbejdstider til at passe med familielivet. DR lancerede samtidig en undersøgelse blandt 1800 sygeplejersker fra Dansk Sygeplejeråd. Her svarer seks ud af ti sygeplejersker, at de ofte eller indmellem overvejer at skifte job. Og hele 37 procent af dem, der ønsker nyt job, overvejer at forlade faget.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen undrer sig over indslagene:

”Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, fik lov til at udtale sig uden de berømte kritiske spørgsmål. Det er ikke nyt, at nogle sygeplejersker ønsker at sige op på grund af stress. Det nye er, at regionerne nu vil tvinge flere sygeplejersker over til intensivsengene med deraf følgende nye arbejdsgange, og at der skal indsendes krav til overenskomst. Jeg kunne godt have tænkt mig, at Danmarks Radio havde stillet flere kritiske spørgsmål. Det bliver præsenteret, som om det er corona, der presser sygeplejersker til at forlade faget, men mig bekendt har tidligere undersøgelser også vist, at en del sygeplejersker ønsker at finde andet job eller forlade faget,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Mark Ørsten, der er professor ved institut for kommunikation og humanistisk videnskab ved Roskilde Universitet, hørte også indslagene og peger på, at historien følger det mønster, som gælder, når interesseorganisationer lancerer historier i både DR og andre medier.

”Vores forskning viser, at der en tendens til, at medier tager alle tal fra organisationen for gode varer, når de får en historie fra en interesseorganisation. Til gengæld er der også en tendens til, at der senere kommer flere kritiske vinkler på. Sagen om sygeplejersker er ikke død, men det kan være en fordel for Dansk Sygeplejeråd, at de har fået lagt en ramme for historien. Det er samme strategi, som politiske partier bruger, når de sælger en historie,” siger Mark Ørsten.

Han understreger, at DR og alle andre medier bør stille de kritiske spørgsmål, når de første gang præsenterer en historie.

Nyhedschef i Danmarks Radio Thomas Falbe erkender, at DR’s dækning af historien om sygeplejerskerne var problematisk på flere måder.

”Hvis en stor mængde sygeplejersker overvejer at sige op midt under en sundhedskrise, er det en vigtig historie. Men problemet i vores dækning er, at den kritiske vinkel er udeladt i artikler på DR’s hjemmeside og i flere indslag. Når vi omtaler undersøgelser fra organisationer, skal vi forholde os utroligt kritisk til dem, for der er som regel en dagsorden bag. Det har vi glemt at tage højde for i det her tilfælde. Det er en klar fejl, at det ikke fremgår tydeligt af dækningen, at Dansk Sygeplejeråd er på vej med overenskomstkrav,” siger Thomas Falbe.

Thomas Falbe er også enig i, at det er en journalistisk stramning, når det af DR’s dækning fremgår, at det er coronakrisen, der får sygeplejersker til at sige op.

”De sygeplejersker, vi hører, kan sagtens være udfordret arbejdsmæssigt på grund af corona, men det er ikke en ny situation, at der er et ønske om jobskifte blandt nogle sygeplejersker. Vi drøfter kritikken i vores efterkritik. Det er utroligt vigtigt, at vi er opmærksomme på, at interesseorganisationer kan have en dagsorden, der rækker ud over de enkelte indslag,” siger Thomas Falbe.

Én ting er Danmarks Radios rolle. En anden er Dansk Sygeplejeråds. Men næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg ser ikke et etisk problem med, at foreningen er gået ud med historien op til overenskomstforhandlingerne – heller ikke selvom landet befinder sig i en national sundhedskrise. Dels, forklarer hun, er det Dansk Sygeplejeråds primære opgave at varetage sygeplejerskernes interesser.

”Og dels har vi også en interesse i, at det fungerer ude på landets hospitaler, ikke mindst under coronakrisen. Det er sygeplejerskerne, som skal passe på patienterne, så man kan også vende den om og spørge, om det ville være etisk forsvarligt af os, hvis vi ikke forsøgte at sætte fokus på, at nogle overvejer at forlade faget netop nu,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Men kan du forstå, man kan få den tanke, at I lige op til overenskomstforhandlingerne udnytter coronakrisen til at lægge et tungt pres på kommuner og regioner for at få højere løn til jeres medlemmer?

”Det kan jeg godt forstå, at man kan tænke. Men overenskomstforhandlingerne kører for mig at se i ét spor, og coronakrisen og de udfordringer, den har medført for sygeplejerskerne, kører i et andet. Desuden kan vi ikke klare alt ved overenskomstbordet, men må have politikerne på banen, hvis sygeplejerskernes løn skal på niveau. Og det er klart, at undersøgelsen også er en appel til både arbejdsgivere og politikere om, at man bør behandle sygeplejerskerne ordentligt, både hvad angår arbejdsvilkår og lønforhold.”