Danmarks Radio legitimerer astrologi med nyt ”fladpandet” datingprogram

I et nyt datingprogram lader DR stjernerne bestemme, hvem der er de deltagendes eneste ene. Det er mere end poppet pseudovidenskab, mener DR. Men det er bedrag, når man legitimerer astrologi som videnskab, siger astrofysiker

Her ses to af deltagerne - Trine og Adrian - som mødes for første gang i datingprogrammet "Matchet på Mælkevejen", som vises på DR.
Her ses to af deltagerne - Trine og Adrian - som mødes for første gang i datingprogrammet "Matchet på Mælkevejen", som vises på DR. Foto: Simon Linnemann/DR.

Kan to mennesker, der aldrig har mødt hinanden før, blive forelsket i hinanden på baggrund af deres stjernetegn? Det undersøger Danmarks Radio i et nyt tv-program med titlen ”Matchet på Mælkevejen”, som har premiere på DR’s streamingtjeneste, DRTV, i morgen. I programmet bliver otte singler sat sammen i par på baggrund af deres stjernetegn afAmalie Bendixen og Marianne Gellert, som er værter på den populære stjernetegnspodcast ”Astropod”.

På siden for programmet kan man læse, at ”Astrologi er mere end poppet pseudovidenskab”, og selvom programserien endnu ikke har set offentlighedens lys, har netop dette udsagn allerede skabt røre. På Facebook bruger forhenværende trafikminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance ordet ”løgn” syv gange i sit opslag om programmet, som han afslutter med at skrive: ”DR bruger offentlige midler på public dis -service”.

Steen H. Hansen, der er astrofysiker på Dark Cosmology Centret på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet er heller ikke udpræget begejstret. Han undrer sig over, at DR kalder astrologi for ”mere end poppet pseudovidenskab”.

”Det er velkendt og etableret, at der intet videnskabeligt ligger til grund for astrologi. Det er også efterprøvet gentagne gange, at astrologi bygger på relativt simpel menneskelig psykologi,” siger han.

Set i det lys har programmet ingen berettigelse som public service-program, mener Steen H. Hansen.

”Der er folk, der tjener penge på at lyve for andre folk på mange måder, og eftersom der findes folk, der tjener penge på astrologi, så vil de vel mene, at det er en rigtig god idé at få markedsført disse vrøvlehistorier. Men personligt ville jeg hellere have, at DR bruger vores skattepenge på noget, der ikke er bedrag,” siger astrofysikeren og tilføjer, at det ville være interessant med et program, der forklarer den psykologi, som ligger til grund for astrologi.

”Det er veletableret og eksperimentelt verificeret, så det burde være let at gå til for DR,” siger han.

I en mail til Kristeligt Dagblad svarer redaktionschef i DR Ung TV Erik Struve Hansen, at DR ingen intention har om at overbevise om ”det ene eller det andet”.

”Astrologi er et oldgammelt fænomen, der deler vandene, og vi har set et potentiale i astrologien i forhold til matchmaking, men om det lykkedes, er jo noget, de medvirkende entydigt afgør. Programmet skal først og fremmest ses som et datingprogram og ikke et videnskabeligt eksperiment. Vi går ikke ned i en dybdegående undersøgelse af astrologiens formåen.”

Tiltaget er et udtryk for DR’s famlen efter en plads på et danske tv-marked, der er i hastig udvikling, mener dagbladet Politikens tv-anmelder, Henrik Palle.

”De er nødt til at gøre et eller andet for, at der er nogen, som ser DR, for ellers kommer der nogle politikere og spørger, hvorfor de skal give pengene til noget, som ingen ser. Så derfor bliver de også nødt til at diske op med noget fladpandet underholdning ind imellem.”

Overordnet set har Danmarks Radio klaret det meget godt i sin fortolkning af diverse formater inden for reality-programmer, mener Henrik Palle. Men, fortsætter han:

”Jeg synes ikke, de skal sige, at astrologi er mere end poppet pseudovidenskab. Astrologi er en form for spiritualitet ligesom så meget andet, og de skal ikke gå ind og blåstemple det, hvad de jo et eller andet sted gør, selvom det nok bare er en uheldig formulering. DR bør have en lidt højere standard end mange andre – og det er ikke altid, at de har det. Det er en formulering som den her et godt eksempel på: at man er villig til at sælge ud af sin troværdighed for at legitimere, at man gør noget, som ikke er andet end billig underholdning.”

Dog har programmet ifølge Henrik Palle en berettigelse som public service, som i sin essens også inkluderer underholdning.

”Dengang vi havde monopol-fjernsyn i Danmark, kunne man vise et program om kampen mod pesticider i den bedste sendetid, og folk ville glo på det, men nu er Netflix, Disney+ og HBO kun et klik væk og fyldt med god, velproduceret underholdning af alle mulige slags. Så DR har været nødt til at komme ind i kampen på en helt anden måde og bliver simpelthen nødt til at forsøge lidt af hvert,” siger han.

Indtil fredag aften efter avisens deadline kunne man læse på DR’s hjemmeside, at “astrologi er mere end poppet pseudovidenskab”. Efter skarp kritik - blandt andet fra politisk side - valgte DR at fjerne den omtalte formulering samt en række andre formuleringer. I en mail skriver DR følgende til Ekstra Bladet: “De oprindelige formuleringer ramte simpelthen ikke skiven”, og at de nu er blevet ændret, så de "tydeligere flugter med programmets intention".

En systemfejl har gjort, at der før var tekstbidder fra denne artikel i dén artikel, du netop har læst færdig. Det er nu rettet. Det blev gjort den 8. august klokken 17.44.