Prøv avisen

Dansk økonomi lægger recessionen bag sig

Bruttonationalproduktet i nationalregnskabet viser, at Danmark er ude af recessionen. Foto: .

Dansk økonomi voksede med 1,0 procent i andet kvartal og arbejdede sig dermed ud af recessionen

Dansk økonomi er ikke længere i recession og har faktisk aldrig været det.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi gik frem med en procent i andet kvartal. Dermed blev frygten for, at Danmark fortsat var i recession gjort til skamme.

LÆS OGSÅ: Økonomiministeren: Danmark er på rette vej

Og som en ekstra bonus viser de reviderede tal for første kvartal, at der rent faktisk var en lille vækst på 0,1 procent. Dermed har økonomien slet ikke været i recession. Det kræver nemlig, at der er negativ vækst to kvartaler i træk.

I andet kvartal blev en lille nedgang i det private forbrug mere end opvejet af stigninger i det offentlige forbrug og investeringer, viser BNP-opgørelsen.

- Dagens tal stemmer efter vores vurdering fint overens med det billede, vi har haft af dansk økonomi, siger Steen Bocian og fortsætter:

- En økonomi med udfordringer, men ikke en økonomi, som er ved at falde fra hinanden, hvilket man ellers godt har kunnet få indtryk af ud fra debatten, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Det private forbrug faldt med 0,3 procent efter et fald i både køb af biler og forbrug af øvrige varer, men en stigning i forbruget af tjenester.

Det offentlige forbrug voksede med 0,9 procent i kvartalet, mens de samlede investeringer steg med 4,5 procent.

- Dermed er udfordringen for den offentlige sektor blevet vendt på hovedet. Hvor det tidligere tydede på, at de offentlige opstramninger skete i et for voldsomt tempo, er billedet nu det modsatte - der bliver brugt flere penge end planlagt, siger Steen Bocian.

Den samlede beskæftigelse steg i kvartalet med 0,2 procent, svarende til omkring 5700 personer, fremgår det af opgørelsen.

Steen Bocian mener, at en fremgang i den private beskæftigelse på 7000 personer er det absolut mest positive i dagens tal.

LÆS OGSÅ: Staten får minus på 85 milliarder i 2012

Senioranalytiker i Nordea Markets Troels Theil Eriksen påpeger, at der fortsat kun er lagt op til en beskeden fremgang i dansk økonomi i år.

- Vi har på det seneste set, at tilliden både blandt forbrugere og i erhvervslivet er vigende, og samtidig har vi et trægt boligmarked og et arbejdsmarked, der ikke er kommet op i omdrejninger, siger Troels Theil Eriksen.