Dansk ambassade i Kijev ser tiden an

Danmark har ikke umiddelbart tænkt sig at følge trop med USA og hjemsende ansatte fra ukrainsk ambassade.

Udenrigsminister Jeppe Kofod var for nylig på besøg i Ukraine, hvor han besøgte områderne i øst, hvor der siden den russiske invasion i 2014 jævnligt har været kamphandlinger mellem russiske separatister og den ukrainske hær. (Arkivfoto)
Udenrigsminister Jeppe Kofod var for nylig på besøg i Ukraine, hvor han besøgte områderne i øst, hvor der siden den russiske invasion i 2014 jævnligt har været kamphandlinger mellem russiske separatister og den ukrainske hær. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Selv om USA nu sender folk hjem fra landets ambassade i den ukrainske hovedstad Kijev, bliver de ansatte på den danske ambassade i byen, hvor de er.

Amerikanerne meddelte i nat dansk tid, at man på grund af den højspændte situation i området beordrer familiemedlemmer til ansatte ved ambassaden til at rejse hjem.

Samtidig har man opfordret alle amerikanske statsborgere i Ukraine til at rejse hjem, fordi man frygter en militært angreb fra Rusland.

Det danske udenrigsministerium forholder sig dog indtil videre afventende.

- Vi følger situationen nøje og har planer klar i skuffen, hvis situationen udvikler sig.

- Vi ser dog endnu ikke, at der er behov for evakuering af familier til ambassadeansatte, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriet.

Spørger man Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er der heller ikke umiddelbart noget, der tyder på en optrapning af konflikten.

- Man skal nok se tilbagesendelserne fra ambassaden i lyset af forhandlingerne med russerne. Der er et kompliceret spil i gang, hvor russerne står meget hårdt på deres krav i forhandlingerne.

- Og jeg tror, at det her er en måde at signalere over for russerne, at man er forberedt på krig, hvis det kommer dertil, siger Splidsboel.

Han forventer dog ikke, at det kommer så vidt, og at ambassaderne i givet fald bliver egentlige mål.

- Og selv hvis russerne skulle sætte en offensiv i gang, er der masser af tid til at reagere, siger forskeren, der selv regner med at rejse til Kijev i februar.

Foruden at beordre familiemedlemmer til de ansatte hjem har USA også tilladt, at ansatte, der ikke er essentielle for driften af ambassaden kan rejse hjem.

Russerne har udstationeret op mod 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine.

De har krævet, at Nato forpligter sig til at holde Ukraine ude af den nordatlantiske forsvarsalliance.

Det har Nato dog afvist, og derfor har Rusland truet med at tage "nødvendige militære skridt".

Danmark har haft ambassade i Kijev siden 1992, efter at Ukraine erklærede sig uafhængigt af Sovjetunionen i august 1991.

Den nuværende ambassadør er Ole Egberg Mikkelsen, der kom til i 2020. Han har tidligere været dansk ambassadør i Polen.

/ritzau/