Dansk familie på vej til begravelse på Bornholm nægtet gennemrejse i Sverige

I denne uge måtte en familie på vej til en bornholmsk begravelse vende om på Øresundsbroen. Og der er flere eksempler på behovet for klarere regler, mener det bornholmske folketingsmedlem for Venstre, Peter Juel-Jensen

Sverige har lukket Øresundsbroen for biler fra Danmark – med visse undtagelser. Men en dansk familie på vej til begravelse på Bornholm fik i denne uge ikke lov til at komme gennem Sverige. – Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.
Sverige har lukket Øresundsbroen for biler fra Danmark – med visse undtagelser. Men en dansk familie på vej til begravelse på Bornholm fik i denne uge ikke lov til at komme gennem Sverige. – Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Onsdag aften i denne uge var af flere grunde forfærdelig for Karina Schou, der i forvejen var i sorg over sin mors død.

Hele familien var straks taget til Bornholm, da de hørte, at moderen var døende i juleferien, og de nåede at være hos hende, da hun døde. Karina Schou blev på Bornholm for at forberede begravelsen, mens hendes mand nu var på vej tilbage til Bornholm med parrets to børn fra Sjælland. Men familien blev ikke samlet i onsdags. For på Øresundsbroen blev manden bedt om at vende om af den svenske grænsekontrol.

”Jeg havde i forvejen ringet til det svenske politi for at sikre mig, at alt var i orden. Og med sig havde de alt, hvad vi troede var påkrævet for at få dispensation til at køre i transit igennem Sverige – negativ coronatest, erklæring fra præsten og en udskrift fra det svenske politis hjemmeside, hvor det, ifølge den svenske betjent, jeg talte med i telefonen, står klart, at man må tage over Sverige for at deltage i en begravelse på Bornholm. Men min mand og vores børn blev alligevel sendt tilbage, og det fyldte mig midt i sorgen med en stor frustration og bekymring over, om de nu overhovedet kunne nå at komme med til begravelsen dagen efter. Sådan en aften før en begravelse burde have være stille, så man fik fred til sin sorg, men nu blev den til et praktisk mareridt,” siger Karina Schou og tilføjer, at det heldigvis lykkedes familien at finde flybilletter til næste morgen.

”Men hele aftenen var jeg urolig for, at noget gik galt, så de alligevel ikke nåede det. Og vrede er nok det mest dækkende ord for min følelse nu. For det kan ikke være rigtigt, at reglerne skal være så svære at forstå, at selv det svenske politi misforstår dem. Det har de jo i hvert fald gjort enten ved grænsen, eller da jeg talte med dem i telefonen. For os med tilknytning til Bornholm er det en livsnerve at kunne rejse gennem Sverige for at tage færgen fra Ystad til Rønne i sådanne situationer, og Bornholm går jo helt i stå, hvis det ikke kan lade sig gøre, så jeg har tænkt mig at klage over det her,” siger hun.

Bornholm er som en familie, der bor i et hus med udkørsel gennem en andens grund. Det har normalt fungeret fint for både bornholmere og turister at køre gennem Sverige, når man skulle med hurtigfærgen fra Ystad til Rønne – i stedet for at tage den langsomme vej med godsfærgen fra Køge til Rønne, som normalt kun sejler om natten fra Køge.

Karina Schou er vred over, at hendes familie blev nægtet adgang til Sverige på vej til hendes mors begravelse på Bornholm. -Privatfoto
Karina Schou er vred over, at hendes familie blev nægtet adgang til Sverige på vej til hendes mors begravelse på Bornholm. -Privatfoto

Allerede i julen oplevede mange dog, hvor sårbar den ordning er, da Sverige lukkede grænsen helt til Danmark på grund af coronasmittefaren, efter flere danskere var blevet testet positive med den nye coronavariant fra England. Og flere bornholmere fik derfor ikke set deres familier i julen, selvom der blev sat ekstrafærger ind fra Køge.

Siden er der blevet dog blevet givet transitdispensation til bornholmere med bopæl på øen og andre danskere, der for eksempel skal til begravelse på Bornholm. Men reglerne fungerer altså ikke. Og nu raser debatten på Bornholm, efter Karina Schou nu har rejst sagen som kilde i både Bornholms Tidende og TV 2 Bornholm, der læste med, da hun allerede onsdag aften skrev et slags nødråb på Bornholms Passagerforenings Facebookgruppe for trafikdebat om den ”håbløse situation”.

Venstres landdistrikt- og øordfører, Peter Juel-Jensen, der selv er bosiddende på Bornholm og er medlem af Folketingets trafikudvalg, har allerede reageret på Karina Schous Facebookopslag med et løfte om også at rejse sagen politisk.

”Der er efterhånden en perlerække af eksempler på, at man ikke har en klar aftale med svenskerne. Det oprørende eksempel med kvinden, der ikke kunne få sin familie hjem til sin mors begravelse, er blot et af dem,” siger Peter Juel-Jensen til Kristeligt Dagblad og nævner blandt andet indrejseproblemer for skilsmissebørn og flygtninge på Bornholm, som ikke har noget dansk pas.

”I et andet tilfælde blev en bornholmsk dialysepatient bedt om at dokumentere, at han kun skulle rejse gennem Sverige i transit, og han fik først lov til at rejse ind i Sverige i Ystad, da de fik telefonisk kontakt med sygeplejersken på Rigshospitalet. Men vi har ikke hørt før, at man skulle kunne dokumentere, at man kun rejser i transit. Og på onsdag vil jeg spørge transportministeren om, hvordan man skal kunne dokumentere, at man skal rejse i transit. Jeg var selv med færgen til Ystad i morges for at køre til København, men hvis jeg var blevet stoppet, hvordan skulle jeg så kunne dokumentere, at jeg ville køre direkte til Øresundsbroen på vej til arbejde?” spørger Venstre-politikeren, som faktisk blev mødt af en svensk grænsepolitibetjent i Ystad, der uden mundbind stak ”hele kraniet ind i bilen”.

”Når svenskerne har skærpet indrejsereglerne, sker det selvfølgelig for at hindre, at der kommer smitte ind i landet, men man har ikke sikret sig, at de personer, man sætter til at kontrollere ved grænsen, selv tager de nødvendige forholdsregler. Det hænger ganske enkelt ikke sammen,” siger han og tilføjer:

”Når vi fra statens side giver tilskud til den bornholmske sejlads, er det, fordi det er en samfundsbetinget færgesejlads, der skal sikre, at man kan bo, leve og arbejde på Bornholm under rimelige forhold til rimelige priser. Og som bornholmer er jeg led og ked af, at man ikke fra den udøvende magt fra regeringens side har sikret, at bornholmerne kan komme til og fra deres ø på en nogenlunde anstændig måde.”