Kristian Thulesen Dahl: Jeg frygter, at EU har været hævntørstige over for briterne

Når forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU trak i langdrag, og den journalistiske dækning ikke handlede om EU’s rolle, ærgrer det DF

De langtrukne Brexit-forhandlinger kan skyldes en hævntørst fra EU’s side, frygter Kristian Thulesen Dahl (DF). – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
De langtrukne Brexit-forhandlinger kan skyldes en hævntørst fra EU’s side, frygter Kristian Thulesen Dahl (DF). – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Kristian Thulesen Dahl, formand og politisk ordfører for Dansk Folkeparti, hvad er den mest oversete sag i politik i 2020?

Brexit. Brexit har og vil få en meget stor betydning for os alle sammen, og det er et af emner, som har været ikke-eksisterende i nyhedsdækningen, førend her til sidst, hvor man formulerede noget drama om folk, der går ind og ud af at mødelokale, og aftalen faldt på plads. Men den reelle kritiske journalistik om Brexit og EU’s rolle i Brexit har været fraværende hele året. De dygtige journalister i Bruxelles, som så har dækket den smule, der har været, står i en rolle, hvor de nærmest er degraderet til at referere, hvad de hører fra EU-Kommissionen. Det er som om, at de almindelige journalistiske principper bliver sat ud af kraft, når det handler om EU, fordi det er uigennemskueligt og svært.

Hvilke informationer har manglet?

Der er brug for at blive afdækket, om der i EU’s forhandling har været et element af, at det ikke skal være nemt at melde sig ud. Spørgsmålet er, om der har været andet på spil end helt saglige kriterier, som har betonet EU’s forhandlingslinje, eller om der også har været en form for hævntørst efter at gøre det svært for briterne. Jeg siger ikke, at EU ikke ønskede at få en aftale, men nærmere, at det skulle fremstå meget svært for briterne. Den eneste måde, man kan komme ind til benet i denne sag, er ved, at kritiske journalister afdækker, hvordan man kom frem til forhandlingspositionerne.

Hvorfor vælger du, som er politisk ordfører for et EU-kritisk parti, at nævne den her sag?

Jeg har altid været meget optaget af EU, fordi jeg mener, at EU blander sig i for mange ting. Jeg har derfor sympati for den britiske beslutning om at melde sig ud. Jeg mener, at man skal have en mulighed for at melde sig ud på fair vilkår, og jeg frygter, at der hos EU har været en hævntørst efter at få det til at gøre ondt på briterne at melde sig ud. Det synes jeg ikke er rimeligt, for det skal være en reel mulighed at kunne melde sig ud, hvis man nationalt mener, at det tjener ens interesser, og det skal briterne også have lov til. Derfor nager det mig, hvis EU-toppen har fået lov til at køre med en sådan dagsorden, hvor de har gjort udmeldelsen svær, fordi der ikke har været større dækning og interesse for det.