”Bedstes første sygedag”: Skal man få fri til at følge ens ældre mor eller far til lægen?

Det skal ifølge Dansk Folkeparti være muligt at få en fridag til at følge ældre pårørende til lægen eller på hospitalet. SF er åbne for forslaget, mens regeringspartierne afviser

I dag skal Folketinget tage stilling til, om man skal kunne holde arbejdsgiverbetalt fri for eksempelvis at følge sin mor til lægen.
I dag skal Folketinget tage stilling til, om man skal kunne holde arbejdsgiverbetalt fri for eksempelvis at følge sin mor til lægen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Når man har et sygt barn, kan man tage en fridag – en barnets første sygedag – for at tage sig af sit barn. 

Måske er en lignende ordning på vej til gavn for landets ældre og deres pårørende. I dag behandler Folketinget nemlig et beslutningsforslag om indførelse af ”bedstes første sygedag”.

Forslaget er stillet af Dansk Folkeparti og har til hensigt at gøre det muligt, at nære familiemedlemmer kan tage en arbejdsgiverbetalt fridag for eksempelvis at følge en forælder til lægen eller på hospitalet. Partiets familieordfører, Mette Thiesen, forklarer baggrunden for forslaget:

”Ligesom man kan tage barns sygedag, hvis man skal have sit barn til lægen, kan man også stå i en situation, hvor man skal hjælpe en svækket ældre forælder til lægen.”

”Det er et forslag, som lægger sig i striben af en række andre forslag, der skal gøre det nemmere at være familie. Der er længe ført en politik, hvor familierne hænger fast i et socialdemokratisk hamsterhjul, som gør dem dybt afhængige af to indkomster og af at sende børn i institution meget tidligt. Og hvor de ikke har nok tid til at tage sig af ældre familiemedlemmer. Den udvikling vil vi forsøge at vende,” uddyber Mette Thiesen.

Vedtages forslaget, pålægges regeringen at nedsætte en kommission og indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger inden udgangen af 2023.

Forslaget bakkes op af Ældre Sagen. Ifølge pårørendekonsulent Sara Schou-Johansen varetager pårørende allerede på nuværende tidspunkt de opgaver, som forslaget vil give dem en fridag til. Eksempelvis med at hjælpe ældre familiemedlemmer til undersøgelser på hospitalet eller til møde med kommunens ældreplejevisitation.

”Derfor er det kun rimeligt, hvis der sættes nogle rammer for det, så de pårørende kan løse de opgaver uden at miste indtægt eller bruge feriedage,” siger hun.

Sara Schou-Johansen oplyser, at Ældre Sagens undersøgelser har vist, at 83 procent af erhvervsaktive pårørende til ældre hjemmehjælpsmodtagere allerede hjælper med praktiske opgaver.

”Det er med til at presse de pårørende, der også ofte selv har familie. Lige nu er der en stor uretfærdighed i, at de altid træder til og forventes at gøre det. Det vil kun være rimeligt, hvis man ligestiller pårørende med småbørnsforældre,” siger hun.

SF er ”i princippet åbne” over for Dansk Folkepartis forslag. Det siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge. Partiet har selv foreslået noget lignende i forbindelse med, at pårørende skal have bedre mulighed for at tage sig af demensramte forældre.

”Vi har været inde på de samme tanker. Forslaget her er dog mere vidtrækkende, og vi vil ikke fra politisk hold stoppe noget ned i halsen på arbejdsmarkedets parter. Vi støtter i hvert fald DF’s forslag om at nedsætte en kommission. Bagefter må vi tage en forhandling med arbejdsmarkedet parter og høre, om de kan se det for sig,” siger han.

Det bliver dog svært – for ikke at sige umuligt – at finde 90 mandater i folketingssalen, der bakker op om forslaget. Regeringspartierne, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne stemmer nemlig imod.

Ifølge Venstres beskæftigelsesordfører, Eva Kjer Hansen, er tankegangen bag forslaget ”helt rigtig”. Hun understreger vigtigheden af, at man har tid og fleksibilitet til at tage sig af sine ældre familiemedlemmer.

”Spørgsmålet hører dog retteligt hjemme under overenskomstforhandlinger. Det er arbejdsmarkedets parter, som skal prioritere det, hvis det skal indføres. Jeg mener, at vi som politikere går for langt i forhold til respekten for vores danske arbejdsmarkedsmodel, hvis vi begynder at diktere det,” siger hun.

Den opfattelse deler Thomas Skriver Jensen, som er medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet:

”Grundlæggende er det en meget sympatisk tanke, som det er svært at være sur over. Men nu har vi lige været igennem overenskomstforhandlinger, hvor idéen ikke har været på bordet. Derfor er forslagets timing ret skæv. Man kan ikke tillade sig at stille et sådant forslag, når blækket på overenskomsterne knapt er tørt. Samtidig bør den slags ligge hos arbejdsmarkedets parter og ikke hos os politikere,” siger han.

Moderaternes beskæftigelsesordfører, Jeppe Søe, kalder også forslaget ”på alle måder sympatisk”.

”Især i en periode, hvor ældreplejen ikke ligefrem fungerer fuldkommen perfekt, kan man få lyst til at stille et sådant forslag,” siger han.

Moderaterne bakker dog ikke op om Dansk Folkepartis idé:

”Der er allerede fem omsorgsdage årligt, man kan tage, og jeg håber, at folk benytter sig af dem. Også når det gælder omsorg for andre end sine børn,” siger Jeppe Søe.

De fem omsorgsdage, som lønmodtagende pårørende har ret til at tage hvert år, er uden løn.