Prøv avisen

Dansk jordemoder hjalp amish-kvinder med at føde: ”De havde en idé om, at det nok skal gå”

Foto: Amy Sancetta/AP/ritzau

Jordemoder Anne-Sofie Nørager hjalp til ved 12 fødsler hos amish-folket i USA. Der føder kvinder uden frygt, med minimal indblanding og – tilsyneladende – med mindre smerte. Det har givet hende en ny forståelse af den normale fødsel

Dette er en rejse ind i jordemoderkundskaben, hvor der arbejdes med de bare næver og jordemoderens skøn fra kvinde til kvinde. Det er en rejse til et sted, hvor gravide føder uden frygt, for ingen har fortalt dem om den.

Jordemoder Anne-Sofie Nørager arbejdede i tre uger tidligere i år blandt amish-folket i Pennsylvania i USA og hjalp til ved 12 fødsler. Hun rejste med et formål, der bedst kaples ind af to spørgsmål, hun stillede sig selv:

”Der må findes andre måder at anskue fødsler på? Hvor længe er den normale fødsel normal?,” siger hun om sin tid blandt den protestantiske befolkningsgruppe, der er kendt for at leve konservativt religiøst og uden moderne teknologi.

Det er ikke retoriske spørgsmål. Næsten dagligt blev hun provokeret af amish-folkets vægring mod indgreb, der kan redde liv, for eksempel da en kvinde blødte for meget i sin seng.

Men hun blev også betaget. Over langsomheden i at føde blandt det folk. Over roen – og naturen.

”De havde en idé om, at det nok skal gå alt sammen. De havde en tiltro til, at kroppen finder ud af det. Jeg har ikke svaret på, hvad den bedste praksis er. Men det var interessant at se, hvor normalt de tog en fødsel. Vi har i Danmark adgang til mange hjælpemidler i dag, og jeg mener, det må medføre nogle etiske overvejelser i forhold til, hvor meget og hvornår vi bør tage dem i brug. Det kan også være fint og rigtigt at holde fingrene væk,” siger hun, som også har beskrevet oplevelserne i Tidsskrift for Jordemødre.