Dansk kræftbehandling er i fremgang

I en sammenligning med Europa uden for Norden har dansk kræftbehandling fået det bedre - men den er fortsat ikke god nok og fortsat undet det europæiske gennemsnit

Danske kræftpatienter har stadig en lidt dårligere udsigt til at overleve deres sygdom, end kræftpatienterne i de nordiske lande og de fleste andre vesteuropæiske lande har det, selv om det har været værre:

- Vi haler dog ind på dem. Ikke så meget på de andre nordiske lande, men på res-ten af Europa, siger overlæge Hans Storm, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Lungekræft er sorteper

En opdateret undersøgelse af kræftoverlevelsen blandt 1,8 millioner kræftpatienter i 22 europæiske lande viser, at Danmark fortsat ligger under det europæiske gennemsnit. Det er nemlig ikke alle kræftsygdomme, som har en dårligere prognose i Danmark end i resten af Vesteuropa.

For eksempel er det ikke så skidt at få konstateret modermærkekræft i Danmark, når det skal være, mens det for lungekræft er det modsatte.

Undersøgelsen har fulgt kræftpatienter, som fik konstateret kræft i årene mellem 1990 og 1994, og derefter registreret, hvor mange der var i live i 1999.

Undersøgelsen dækker dermed heller ikke situationen i Danmark efter kræfthandlingsplanen, og derfor er den ikke udtryk for situationen lige nu.

Tidlig diagnose, adgang til optimal behandling og investeringer i sundhedsvæsnet er blandt de forhold, der betyder noget for overlevelsen, og det har kræfthandlingsplanen sat fokus på. Men det, der virkelig vil batte, vil være, hvis man kan få ændret den usunde danske levevis.

»Regeringen modarbejder«

Og her er Hans Storm ikke videre optimistisk. Han siger uden tøven, at regeringen direkte modarbejder den danske tobaksforebyggelse ved gennem den kommende afgiftsnedsættelse at sænke prisen på tobak.

- Rygning er uden sammenligning den alvorligste faktor, når det gælder kræft - og en masse andre sygdomme i øvrigt. Myndighederne bomber forebyggelsen mindst fem år tilbage med det her, og det vil uden tvivl komme til at ødelægge en masse, som vi ellers har opnået på forebyggelsen, siger Hans Storm.

En række livsstilsfaktorer i befolkningen har flyttet sig i den rigtige retning de senere år, blandt andet rygning. Men hvad den udbredte fysiske inaktivitet og den næsten smitsomme fedme kommer til at betyde for fremtidens kræfttal har endnu ikke vist sig for alvor.

Hans Storm regner desuden også med, at det lave indhold af frugt og grønt i den danske normalkost vil komme til at fremgå i blandt andet kræftstatistikkerne.

/ritzau/