Dansk plan: Fabrik i Israel skal lave vacciner

Når statsminister Mette Frederiksen (S) lander i Israel på torsdag, bliver det for at drøfte mulighederne for at øge vaccineproduktionen i samarbejde med Israel og Østrig

I Statsministeriets pressemeddelelse fra lørdag, hvor Mette Frederiksens kommende besøg i Jerusalem blev offentliggjort, omtales mødet med Netanyahu som et besøg, der ”ligger i forlængelse af det tætte samarbejde og den dialog, som Danmark, Østrig og Israel har haft gennem coronakrisen”.
I Statsministeriets pressemeddelelse fra lørdag, hvor Mette Frederiksens kommende besøg i Jerusalem blev offentliggjort, omtales mødet med Netanyahu som et besøg, der ”ligger i forlængelse af det tætte samarbejde og den dialog, som Danmark, Østrig og Israel har haft gennem coronakrisen”. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix og Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

De små lande går nu sammen i kampen mod corona. På torsdag mødes statsminister Mette Frederiksen (S) og Østrigs kansler, Sebastian Kurz, med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i Jerusalem for at diskutere mulighederne for øget samarbejde mellem de tre lande i kampen mod corona.

Israel har fra slutningen af december 2020 været verdens førende nation, hvad angår udrulning af vaccineforløb. Næsten halvdelen af Israels befolkning på ni millioner er på nuværende tidspunkt blevet vaccineret. Og når de to europæiske statsledere ankommer, bliver det ifølge den israelske klummeskribent og analytiker Nadav Eyal for at tale konkret om muligheden for at oprette en fælles vaccinefabrik.

”Sådan en fabrik skal kunne producere et højt antal af allerede eksisterende vacciner, enten fra Pfizer eller Moderna, som så kan bruges til befolkningerne i Israel, Danmark og Østrig,” siger han med henvisning til to af de medicinalselskaber, der har udviklet coronavacciner.

Nadav Eyal minder om, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for nyligt sagde, at han forhandler med Pfizer og Moderna om at oprette en vaccinefabrik på israelsk jord. Formålet vil ifølge Netanyahu være at gøre sig uafhængig med henblik på vaccineproduktion og samtidig skabe nye israelske arbejdspladser.

I den israelske by Yeruham, der ligger omkring 120 kilometer sydøst for Tel Aviv, er borgmester Tal Ohana allerede i færd med at gøre den døsige ørkenby med mottoet ”Fremtiden blomstrer i ørkenen” til værtsby for en international vaccinefabrik.

”Vi befinder os i fremskredne forhandlinger med partnere. Firmaet Perrigo har allerede godkendt en investering og vil tage ansvar for producering og eksport af vacciner,” siger Tal Ohana om det amerikanske farmaceutfirma Perrigo.

Med levering af vacciner i de rette mængder og til tiden vil Israel, Danmark og Østrig ifølge Nadav Eyal være rustet til at fortsætte deres vaccineforløb uden forsinkelser. Alle tre lande opererer ud fra den formodning, at kampen mod coronavirussen og dens varianter vil vare i tre til fem år. Det betyder, at mange, der allerede er blevet vaccineret med to stik, skal genvaccineres med endnu et stik, når der er gået en tidsperiode påmellem 6 og 12 måneder.

Ifølge en diplomatisk kilde med kendskab til statsministerens besøg, som Kristeligt Dagblad har talt med, er det Mette Frederiksen, ikke Benjamin Netanyahu, der tog initiativ til mødet. Det var også Danmark, der insisterede på, at mødet skulle finde sted inden det israelske valg den 23. marts. Og det er, ifølge kilden, ikke for at servere en valgkampsgave til Netanyahu på et sølvfad, men fordi den danske regering ser vaccineforløbet som en absolut topprioritet.

”Det handler simpelthen om at forberede Danmark bedst muligt på de kommende års corona-udfordringer. Men det handler også om at etablere et styrket samarbejde mellem villige lande, der i sidste ende vil betyde, at disse lande kan handle hurtigere og lettere, også når det gælder andre fremtidige udfordringer,” siger kilden.

I Statsministeriets pressemeddelelse fra lørdag, hvor Mette Frederiksens kommende besøg i Jerusalem blev offentliggjort, omtales mødet med Netanyahu som et besøg, der ”ligger i forlængelse af det tætte samarbejde og den dialog, som Danmark, Østrig og Israel har haft gennem coronakrisen”.

”Vi vil blandt andet drøfte, hvordan vi kan blive mere selvforsynende med vacciner. Både på kort sigt i forhold til at få adgang til flere vacciner mod covid-19. Men også på længere sigt i forhold til eksempelvis genvaccination. Israel er det land i verden, som er absolut længst fremme i kampen mod covid-19, når det handler om at udrulle vacciner,” udtaler statsminister Mette Frederiksen i pressemeddelelsen, som Statsministeriet ikke har ønsket at uddybe yderligere over for Kristeligt Dagblad.

Det danske initiativ kommer i forlængelse af, at Mette Frederiksen forud for EU-topmødet i Bruxelles i den forgangne uge kritiserede EU’s håndtering af indkøb af vacciner.

”Da coronaen kom sidste år, var det en brat opvågning. Vi manglede mundbind og medicinsk udstyr. Priserne på værnemidler eksploderede, og spørgsmålet blev, hvor vi skulle skaffe værnemidlerne fra. Europas afhængighed af leverancer udefra blev meget tydelig,” sagde Mette Frederiksen ifølge medwatch.dk.

Ifølge Israels Kanal 12 vil Pfizers direktør, Albert Bourla, også aflægge officielt besøg i Israel i de kommende uger. Hans besøg kædes også sammen med Netanyahus ønske om at oprette en vaccinefabrik i Israel.