Dansk pres på Rumænien i strid om tiggere

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mødes i dag med den rumænske ambassadør, og DF’s Morten Messerschmidt har op til mødet sendt forslag, der skal bremse romaers kriminalitet

Når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i eftermiddag mødes med Rumæniens ambassadør, Alexandru Gradinar, kommer de til at drøfte, hvordan man kan begrænse omfanget af rumæneres tiggeri i København og andre danske byer.
Når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i eftermiddag mødes med Rumæniens ambassadør, Alexandru Gradinar, kommer de til at drøfte, hvordan man kan begrænse omfanget af rumæneres tiggeri i København og andre danske byer. Foto: Joachim Ladefoged/ritzau.

Mødet skal handle om andet end tiggeri, og der bliver ikke tale om rumæner-mobning, understreger Justitsministeriets embedsmand over for Kristeligt Dagblad.

Men når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i eftermiddag mødes med Rumæniens ambassadør, Alexandru Gradinar, kommer de til at drøfte, hvordan man kan begrænse omfanget af rumæneres tiggeri i København og andre danske byer.

Som beskrevet i en artikelserie her i avisen i juli søger især romaer fortsat i stort tal mod vest og nord i håb om job og økonomisk fremgang, men mange ender på gaden som flaskesamlere, tiggere, gademusikanter eller kriminelle.

På mødet i dag vil Søren Pape Poulsen gøre rede for regeringens ”rimelighedspakke”, som skal gøre det lettere at sende kriminelle hjem inden for EU’s grænser, han vil tale om et øget politisamarbejde mellem Danmark og Rumænien, og han vil give en status på regeringens seneste bandepakke. Desuden kommer de også rundt om regeringens fortsatte ønske om at kunne leje fængselsceller i Rumænien (og Litauen), så dømte fra de lande kan udvises og afsone under tålelige forhold i deres hjemlande.

Endelig vil ministeren og ambassadøren drøfte effekten af den skærpede lovgivning mod tiggeri, som regeringen for nylig har fået vedtaget i Folketinget.

Københavns Byret afsagde i begyndelsen af august en dom, hvor en rumænsk kvinde blev udvist for tiggeri efter tidligere at have fået to betingede domme for det samme.Den dom har angiveligt sendt ”chokbølger” gennem nogle af de romaområder i Rumænien og andre østeuropæiske lande, hvorfra mange tiggere og flaskesamlere kommer.

Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt har allerede haft et møde med den rumænske ambassadør, og på baggrund af samtalen med ambassadøren har han sendt justitsministeren tre nye forslag, som skal begrænse romaers tiggeri og kriminalitet i Danmark. Morten Messerschmidt foreslår regeringen at sætte en annoncekampagne i værk i Rumænien, som skal gøre det kendt, at man kan udvises for betleri her i landet.

Han mener også, at Danmark bør tage ved lære af Italien og Frankrig, der blandt andet har tvangsflyttet romaer i titusindvis – dog under voldsom kritik fra menneskerettighedsorganisationer. Endelig foreslår han, at Danmark indgår et konkret grænsesamarbejde med Rumænien, så rumænske grænsevagter kan varsko deres danske kolleger, når en ”romabus” sætter kurs mod Danmark.

”Jeg fik at vide i samtalen med ambassadøren, at udvisningen af en tigger fra Danmark havde fået stor opmærksomhed i Rumænien og havde sendt chokbølger gennem roma-lejre. Det synes jeg er stærkt opløftende, og derfor bør man plukke en af de lavthængende frugter og gøre romaer i ghettoområder bekendt med den danske lovgivning i en kampagne,” siger Morten Messerschmidt.

Han føler sig ”ret overbevist” om, at rumænske og ungarske toldbetjente har en god fornemmelse af, hvilke passagerer der rejser mod Danmark med hvilket formål.

”Jeg har forstået, at det er almindeligt, at busserne krydser ved Gedser, og jeg tror, at turister i busserne kun ville være glade for at få at vide, hvad der er lov og ret her i landet, når de krydser grænsen. Det ville jeg selv være,” siger Morten Messerschmidt.

Den rumænske ambassadør, Alexandru Gradinar, har i et interview med Berlingske tidligere på sommeren advaret mod at stigmatisere alle rumænere og romaer, fordi enkelte bryder reglerne.

”Mange rumænere arbejder i danske virksomheder, vi har rumænske professorer og topforskere, it-specialister og studerende, ja, sågar balletdansere,” sagde han til avisen og henviste til, at omkring 28.000 rumænere landet over bidrager til den danske økonomi.