Dansk universitet åbner master i islamisk teologi

Initiativtagere til ny uddannelse mener, at den kan blive en frontløber for en decideret imamuddannelse.

"Islam fylder ret meget i debatten, og der er behov for en dybere indsigt i islamisk teologi, som eksempelvis kan fremme forståelse for, hvordan man kan hjælpe mennesker i forskellige livssituationer," siger Naveed Baig, der er imam og tilknyttet Rigshospitalet samt Herlev Hospital, og som selv skal undervise på masteruddannelsen.
"Islam fylder ret meget i debatten, og der er behov for en dybere indsigt i islamisk teologi, som eksempelvis kan fremme forståelse for, hvordan man kan hjælpe mennesker i forskellige livssituationer," siger Naveed Baig, der er imam og tilknyttet Rigshospitalet samt Herlev Hospital, og som selv skal undervise på masteruddannelsen. Foto: Leif Tuxen

Danmark får nu sin første islamiske teologiske uddannelse på et universitet, skriver Politiken.

Det sker, når Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet fra januar næste år udbyder en såkaldt fleksibel master i islamisk teologi, hvor deltagere på Åbent Universitet selv kan sammensætte forskellige undervisningsmoduler, som skal sluttes af med et afgangsprojekt.

Kurser i eksempelvis social etik i islam og forkyndelse i islam vil blive udbudt, og målgruppen vil være imamer, sjælesørgere og faggrupper, som varetager behov i muslimske menigheder, institutioner og i samfundet generelt.

Det første modul, som bliver udbudt, om sjælesorg i islam rammer lige lukt ind i et enormt behov i landets offentlige institutioner, skriver initiativtagerne bag masteren i en kronik i Politiken.

Artiklen fortsætter under annoncen

En af dem er Naveed Baig, som er imam og tilknyttet Rigshospitalet samt Herlev Hospital, og som selv skal undervise på masteruddannelsen.

- Islam fylder ret meget i debatten, og der er behov for en dybere indsigt i islamisk teologi, som eksempelvis kan fremme forståelse for, hvordan man kan hjælpe mennesker i forskellige livssituationer.

- Danske muslimer indgår i offentlige institutioner som hospitaler, fængsler, psykiatrien og plejehjem, og ligesom i alle andre familier er det i vid udstrækning de offentlige institutioner, som har overtaget den omsorg, som familien i gamle dage ville yde, siger Naveed Baig til Politiken.

Uddannelsen er praktisk orienteret og henvender sig blandt andet til faggrupper som sygeplejersker, politi, skolelærere, socialrådgivere og andre, som arbejder med etniske minoritetsgrupper i Danmark.

Masteren tager ikke umiddelbart sigte på afradikalisering, men mere at udvikle kompetente islamkendere, skriver Politiken.

- Undervisningen kommer fortrinsvis til at foregå på dansk, og masteren kan blive en frontløber for en egentlig dansk imamuddannelse længere ude i fremtiden på muslimske læreanstalter, siger Naveed Baig.