Dansk universitet bliver nu endnu mere engelsksproget

I 2015 ville Dansk Folkeparti stoppe alle uddannelser, der foregik på engelsk. Nu går Copenhagen Business School den modsatte vej ved at gøre sin interne avis rent engelsksproget. Udviklingen undergraver det danske sprog, mener engelskprofessor

Det er slut med nyheder på dansk, hvis man er studerende eller ansat på Copenhagen Business School, CBS. Den interne avis, CBS Observer, som siden 1970’erne har fortalt om livet på erhvervsuniversitetet, lukker og genopstår som et rent engelsksproget medie. Arkivfoto.
Det er slut med nyheder på dansk, hvis man er studerende eller ansat på Copenhagen Business School, CBS. Den interne avis, CBS Observer, som siden 1970’erne har fortalt om livet på erhvervsuniversitetet, lukker og genopstår som et rent engelsksproget medie. Arkivfoto. . Foto: Mathias Bojesen.

Det er slut med nyheder på dansk, hvis man er studerende eller ansat på Copenhagen Business School, CBS. Den interne avis, CBS Observer, som siden 1970’erne har fortalt om livet på erhvervsuniversitetet, lukker og genopstår som et rent engelsksproget medie. Det er den naturlige konsekvens af, at 40 procent af alle undervisere ikke taler dansk. Det samme gælder for 20 procent af alle studerende, og begge tal er stigende, påpeger bestyrelsesformand i CBS Observer, professor Kurt Jacobsen.

Hertil kommer, at stadig mere undervisning, stadig mere undervisningsmateriale og stadig flere administrative møder er på engelsk.

”Det sker ikke sjældent, at min danske kontornabo og jeg kommer til at tale engelsk til hinanden på gangen, fordi det i dag er blevet det naturlige arbejdssprog. Og faktum er, at vi ville lukke som uddannelsessted, hvis vi holdt fast i det danske. Vi ville hverken kunne tiltrække undervisere eller studerende nok til at fastholde vores høje, faglige niveau,” siger Kurt Jacobsen.

Han er dog splittet over udviklingen. Dansk har altid været den aldrende historieprofessors primære sprog, og han føler, der går nuancer tabt, når han skal undervise på engelsk. Han forsvarer også forpligtelsen til at formidle dansk historie på dansk, og der er flere grunde til at holde fast i det danske sprog. Han mener da heller ikke, at det ligefrem er truet.

”Alle danskere på CBS taler jo fortsat dansk i deres fritid, og når det ellers giver mening,” siger han.

Men den logik er det rene vrøvl, mener professor emeritus Niels Davidsen-Nielsen. Han har forsket og undervist i engelsk på CBS gennem 20 år (lige siden CBS Observer hed Kræmmerhuset og udelukkende var på dansk, som han påpeger), og han er tidligere formand for Dansk Sprognævn. Her kæmpede han for at fastholde dansk som det samfundsbærende sprog og undgå, at det forsvinder væk fra især erhvervslivet og universitetsverdenen. For sker det, skader det det danske sprog i det hele taget.

I denne sag udtaler han sig dog for egen regning, understreger han og siger, at han selvfølgelig har forståelse for, at CBS må tage hensyn til de mange udenlandske ansatte og studerende. Men at CBS Observer bliver rent engelsksproget må alligevel ses som del af den generelle undergravning af det danske sprog, mener Niels Davidsen-Nielsen.

”Det sker ikke under tvang fra nogen, det her. Og der er da slet ingen naturlov i det, sådan som Kurt Jacobsen antyder i sin overdramatisering af, hvilke konsekvenser det får, hvis man ikke får engelsk som hovedsprog. Det er en sproglig selvkolonisering, som vi nemt kunne undgå,” siger professoren og sammenligner med situationen i 1800-tallet, hvor Søren Kierkegaard gjorde oprør mod, at latin var blevet det bærende universitetssprog.

”Vi har afprøvet den model, hvor man ikke taler modersmålet i visse dele af samfundet, og vi er gået væk fra det igen. I disse år vender diskussionen så tilbage med det engelske sprog, men det er værd at huske på, at udviklingen ikke er uafvendelig,” siger han.

Og det argument kan Kurt Jacobsen sagtens følge. Men som han konstaterer:

”Jeg har bare ikke mødt nogen, der kæmper for det danske sprog. Alle – både studerende og ansatte – ønsker denne udvikling, fordi de allerede føler, at engelsk er det naturlige arbejdssprog.”