Danske aviser i fælles front for ytringsfrihed

Danske aviser vælger i dagens udgaver at gengive den mordtruede tegner Kurt Westergaards karikatur af profeten Muhammed. En sådan enighed om én sag i dansk presse er historisk, mener medieeksperter

Når danske avislæsere i dag åbner dagens avis, vil mange støde på en tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen. En landsdækkende presse har nemlig valgt at bakke op om ytringsfriheden og Jyllands-Postens mordtruede tegner, Kurt Westergaard, ved at genoptrykke hans karikaturtegning af Muhammed.

Det var især den tegning, der lå til grund for Muhammed-krisen. Og det er formentlig første gang, at dansk presse i så stor udstrækning samler sig i enighed om én sag ved at gengive tegningen.

"Jeg kan ikke erindre, hvornår den danske presse i den forstand har været samlet og bakket op om én sag. Under Muhammed-krisen gik diskussionen på, om man skulle trykke tegningen eller ej, og det var ikke alle, der gjorde det. I denne sag er det vigtigt for medierne at stå sammen om at demonstrere mod det principielt forkerte i at true en mand på livet på grund af en tegning, og dér bakker alle op," siger professor på Institut for Informations- og Medievidenskab på Aarhus Universitet, Frands Mortensen .

Den udlægning af sagen er professor og medieforsker på Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet, Stig Hjarvard, enig i.

Denne gang er det gået ud over en tegner, som har fået indskrænket sin frihed, da han ikke frit kan bevæge sig og udføre sit arbejde, fordi han må leve under jorden.
 

Under Muhammed-krisen var der flere medier, der faktisk gengav tegningerne også i den arabiske verden. Men det er ikke sket på samme måde i danske medier, som vi ser det nu, siger Stig Hjarvard.

Han forventer ligesom under Muhammed-krisen også denne gang, at der kommer internationale reaktioner på, at danske aviser nu trykker karikaturen. Hans bud er dog, at denne sag ikke vil komme i nærheden af situationen for to år siden, der blev den største udenrigspolitiske krise for Danmark siden Anden Verdenskrig.

Foruden Kristeligt Dagblad bringer blandt andet dagbladet Information, Berlingske Tidende, Politiken og Jyllands-Posten i dag en eller flere af Muhammed-tegningerne.