Danske jøder udsættes for stadig mere vold og chikane

Natten til i går var den jødiske forsamling i Malmø udsat for et bombeangreb. Det Mosaiske Troessamfund melder om et voksende problem i Danmark, hvor jøder alene i september har oplevet talrige overfald og verbale trusler

Natten til i går var den jødiske forsamling i Malmø udsat for et bombeangreb. Det Mosaiske Troessamfund melder om et voksende problem i Danmark, hvor jøder alene i september har oplevet talrige overfald og verbale trusler
Natten til i går var den jødiske forsamling i Malmø udsat for et bombeangreb. Det Mosaiske Troessamfund melder om et voksende problem i Danmark, hvor jøder alene i september har oplevet talrige overfald og verbale trusler. Foto: .

I hovedstadsområdet tørner det jødiske fodboldhold Hakoah ud mod skiftende modstandere i løbet af foråret. Både ungdomsholdet og seniorholdet oplever flere gange, at modstanderne råber jødesvin efter dem.

En israelsk mand har været i København i et ærinde. På Hovedbanegården overfaldes han uden varsel af tre arabisk-udseende mænd.

LÆS OGSÅ: Fakta: Sådan er sikkerheden for danske jøder

Ovenstående er et udpluk af de antisemitiske episoder, som Det Mosaiske Troessamfund har registreret i år. Og den seneste måned er situationen eskaleret.

September alene har haft otte antisemitiske episoder ud af de mindst 23, som trossamfundet har oplevet i år. Hvorfor september har været særligt slem, ved trossamfundet ikke, men det ved, at hadforbrydelser, de såkaldte hate crimes, mod jøder i Danmark er taget til de seneste år.

LÆS OGSÅ: Attentat mod jødisk forsamlingshus i Malmø vækker bekymring

Finn Schwarz, formand for Det Mosaiske Troessamfund, fortalte i begyndelsen af 2011 til Kristeligt Dagblad, at 2010 var det værste år i nyere tid for de op mod 7000 danske jøder, hvad angår hadforbrydelser. Her registrerede trossamfundet mindst 30 tilfælde af vold, trusler og forfølgelser. Det antal voksede sidste år til omkring 40.

Niveauet af tilfælde lige nu er bekymrende, og vi åndede lettede op i onsdags, da den sidste store jødiske helligdag var forbi uden angreb. Der er ingen tvivl om, at der er steder i København, hvor det ikke er klogt at færdes som jøde, og der er gymnasier, hvor det ikke er klogt at placere sin børn, siger Finn Schwarz.

Meldingen fra de danske jøder kommer i kølvandet på et angreb mod den jødiske forsamling i Malmø natten til i går.

En sprængladning detonerede uden for den jødiske bygning, og gerningsmænd forsøgte at smadre facadens vinduer.

Finn Schwarz fortæller, at de antisemitiske hændelser på dansk jord ofte udføres af arabiske drenge, men han pointerer, at man absolut ikke skal tage flerheden til skyld.

Sådanne episoder har Bent Blüdnikow, forfatter, debattør og jøde, oplevet. Han er far til to sønner, som begge spiller på fodboldholdet Hakoah, og han oplever tilråbene mod sine sønner som fuldkommen utilstedelige.

LÆS OGSÅ: Det jødiske er en ekstra mærkat

Jeg kan dårligt huske, at jeg selv har oplevet noget ubehageligt, men inden for de seneste 5-10 år er situationen i Danmark ændret. Fordomme og chikane er en latent trussel mod jøder, hvor unge mennesker overfaldes. Det er udtryk for ikke bare et Israel-had, men for et jødehad, som vi må tage i opløbet med dialog og oplysningskampagner i muslimske kredse, siger han.

Vreden mod danske jøder fra danske arabere kan tilskrives opdragelse og medier, vurderer Helle Lykke Nielsen, lektor på Syddansk Universitet med speciale i Mellemøsten og arabiske indvandrere i Danmark.

Meget har rod i konflikten i Mellemøsten. Hvis man er marginaliseret, griber man til de argumenter, man kan finde, og jøde har i årtier været et skældsord blandt arabere. Men vi ser også, at af de meget stærke andengenerationsindvandrere, vi får ind på universiteterne, er der en gruppe, som er meget aggressiv i forhold til Israel-Palæstina-spørgsmålet. De kan ikke reflektere over situationen, fordi de er opdraget med et syn på konflikten, som er underbygget gennem arabiske satellit-tv-kanaler.