Prøv avisen

Danske jægere så fangemishandling i Irak

USA har bedt Danmark om at skrue op for tilstedeværelsen i Irak, og regeringen vil derfor sende flere soldater samt på sigt et Hercules transportfly. Her ses forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen under et besøg på al-Asad Air Base, hvor det danske bidrag er forankret, tidligere på året. Foto: /ritzau/Mads Nissen/arkiv

De danske jægersoldater i Irak blev vidne til, at lokale soldater mishandlede en fange fra Islamisk Stat. Vi kunne intet gøre, siger chefen for missionen.

Danske jægersoldater var forrige weekend vidner til mishandling af en fange fra Islamisk Stat i Irak.

Fangen blev af irakiske soldater slået med geværkolber, fik nikket skaller og blev kastet sten på, mens de danske soldater så til.

Overgrebet fandt sted ved den irakiske grænseby mod Syrien Al Qaim, hvor danskerne befandt sig som støtte for den sunnimuslimske al-Furat-brigade.

Ifølge Forsvarets chef for internationale missioner, oberst Jens Lønborg, var det ikke irakere fra den dansk-støttede brigade, der stod bag mishandlingen af fangen.

Derfor kunne danskerne ifølge obersten ikke gøre noget.

- Når man ikke har direkte forbindelse til dem, så kan man ikke bare gå over og sige stop med det der.

- Så risikerer man at komme i en farlig situation, og med så få mennesker, som vi havde på stedet, havde vi ikke mulighed for at gribe ind, siger han.

- Dokumenterede danskerne så overgrebet med billeder eller video?

- Nej, det havde de ikke mulighed for. Vi undersøger, om der er andre, der har taget video af det, men vi ved det ikke.

- Tror I, at overgrebet er en enlig svale?

- Det er første gang, vi har set det som øjenvidner. Men det er ikke nogen køn krig dernede, så at påstå, at det er en enlig svale, ville nok være naivt, siger Jens Lønborg.

Han fortæller også, at Forsvaret ikke ved, hvad der blev af fangen.

Folketingets udenrigspolitiske nævn blev tirsdag informeret om episoden, som de danske soldater har indrapporteret efter gældende regler.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kalder fangemishandlingen "uacceptabel", men påpeger, at det i sidste ende er op til irakerne at få styr på de mange militser i området.

- De er nødt til at få orden i egne række. Danmark er ikke politimyndighed i Irak. Vi kan ikke retsforfølge irakere eller fængsle dem. Vi kan indberette til irakerne, hvad der er set, siger Claus Hjort Frederiksen.

Også udenrigsminister Anders Samuelsen ærgrer sig over sagen, som han dog ikke mener bør skygge for den samlede danske indsats.

- Det er uheldigt, at det her opstår, men det er godt, at vores system virker, så det bliver indberettet, når der sker noget, siger han og fortsætter:

- Det helt grundlæggende er jo, at vi har kæmpemæssig succes i øjeblikket.

Medvinden i kampen mod Islamisk Stat har fået den internationale koalition med USA i spidsen til at skrue yderligere op for indsatsen.

I den forbindelse har USA bedt Danmark om at afløse nogle af de amerikanske soldater, der bevogter den store al-Assad-base, hvor også det danske bidrag er hjemmehørende.

Derfor vil regeringen med et beslutningsforslag søge opbakning til at sende yderligere 30 mand samt et af de danske Hercules-transportfly til Irak for at støtte koalitionen.

Samtidig har regeringen med støtte fra Udenrigspolitisk Nævn besluttet at forlænge det eksisterende danske radarbidrag, der overvåger luftrummet i området og at sende 12 kirurger til et felthospital i Irak.

Forsvaret har i dag cirka 200 mand i Irak, hvoraf godt en fjerdedel er jægersoldater, der træner og støtter al-Furat-brigaden.

/ritzau/