Prøv avisen

Danske jægere så fangemishandling i Irak

USA har bedt Danmark om at skrue op for tilstedeværelsen i Irak, og regeringen vil derfor sende flere soldater samt på sigt et Hercules transportfly. Her ses forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen under et besøg på al-Asad Air Base, hvor det danske bidrag er forankret, tidligere på året. Foto: /ritzau/Mads Nissen/arkiv

De danske jægersoldater i Irak blev vidne til, at lokale soldater mishandlede en fange fra Islamisk Stat. Vi kunne intet gøre, siger chefen for missionen.

Danske jægersoldater var forrige weekend vidner til mishandling af en fange fra Islamisk Stat i Irak.

Fangen blev af irakiske soldater slået med geværkolber, fik nikket skaller og blev kastet sten på, mens de danske soldater så til.

Overgrebet fandt sted ved den irakiske grænseby mod Syrien Al Qaim, hvor danskerne befandt sig som støtte for den sunnimuslimske al-Furat-brigade.

Ifølge Forsvarets chef for internationale missioner, oberst Jens Lønborg, var det ikke irakere fra den dansk-støttede brigade, der stod bag mishandlingen af fangen.

Derfor kunne danskerne ifølge obersten ikke gøre noget.

- Når man ikke har direkte forbindelse til dem, så kan man ikke bare gå over og sige stop med det der.

- Så risikerer man at komme i en farlig situation, og med så få mennesker, som vi havde på stedet, havde vi ikke mulighed for at gribe ind, siger han.

- Dokumenterede danskerne så overgrebet med billeder eller video?

- Nej, det havde de ikke mulighed for. Vi undersøger, om der er andre, der har taget video af det, men vi ved det ikke.

- Tror I, at overgrebet er en enlig svale?

- Det er første gang, vi har set det som øjenvidner. Men det er ikke nogen køn krig dernede, så at påstå, at det er en enlig svale, ville nok være naivt, siger Jens Lønborg.

Han fortæller også, at Forsvaret ikke ved, hvad der blev af fangen.

Folketingets udenrigspolitiske nævn blev tirsdag informeret om episoden, som de danske soldater har indrapporteret efter gældende regler.