Danske jøder er skuffet over Netanyahu

Terror er ikke en grund for jøder til at flytte til Israel, lyder det fra den danske chefrabbiner

Den danske chefrabbiner Jair Melchior
Den danske chefrabbiner Jair Melchior. Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Den danske chefrabbiner Jair Melchior er skuffet over den israelske premierminister Benjamin Netanyahus udmelding oven på weekendens terrorangreb i København.

Netanyhau har som en reaktion på drabene i København i klare vendinger opfordret europæiske jøder til at immigrere til Israel.

Angrebene i København gik blandt andet ud over synagogen i Indre By, hvor en 37-årig jødisk vagt blev skudt og dræbt. Men det bør ikke føre til, at jøder flytter fra Danmark, mener Jair Melchior:

”Terror er ikke en grund til at flytte til Israel,” siger han til den israelske avis Haaretz.

I Netanyahus udtalelse, der faldt i forbindelse med det ugentligt kabinetsmøde i Jerusalem, siger han, at man få forvente, at der kommer flere tilsvarende angreb i Europa. Derfor opfordrer han europæiske jøder til at vende ”hjem” til Israel:

"Vi forbereder og opfordrer til en masseimmigration fra Europa. Jeg ønsker at sige til alle Europas jøder og alle jøder, hvor de end er: Israel er hjemmet for alle jøder," siger Netanyahu.

Udtalelsen er utidig, mener den tidligere danske overrabbiner Bent Lexner.

”Jeg synes, det er en dum bemærkning på et dumt tidspunkt. Danske jøder skal nok selv finde ud af, om de vil rejse til Israel,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Bent Lexner tilføjer, at danske jøder mere har behov for at kunne finde tilbage til en normal hverdag igen i Danmark, end de har brug for en invitation til at flytte.

Den israelske premierministers opfordring fik i dag støtte af Israels økonomiminister Naftali Bennett fra det nationalreligiøse parti Jødisk Hjem.

”Israel vil altid vente på dem,” siger han til det israelske medie Ynetnew med henvisning til europæiske jøder.

Da fire jøder i sidste måned blev skudt og dræbt under et terrorangreb i Paris, kom Netanyahu med et tilsvarende budskab til Europas jøder om, at Israel er deres hjem. Dengang blev hans udtalelser også mødt af kraftig kritik fra ledere af jødiske samfund i Europa. De mente, at den israelske premierminister var med til at svække de jødiske diasporasamfund ved at opfordre til at immigrere, hver gang der var problemer.

Ikke desto mindre viser de seneste par års udvikling, at jøder fra Europa i stigende grad strømmer til Israel. Over 8600 jøder fra Europa flyttede sidste år til Israel, hvilket er en stigning på 88 procent i forhold til året inden. Det er især Frankrig og Ukraine, der topper listen over lande, hvor jøder flytter fra og bosætter sig i Israel.

Det israelske kabinet blev i dag enige om en ny handlingsplan, der skal fremme immigration af jøder fra Europa. I alt er der sat 180 millioner shekel (godt 300 millioner kroner) af til at få flere jøder fra Frankrig, Belgien og Ukraine til at flytte til Israel.