Prøv avisen

Danske jøder er tilfredse med tiltale mod Nørrebro-imam

Imamen, som er tilknyttet Al Faruq-moskéen på Nørrebro i København, er nu blevet tiltalt efter forkynderlovens bestemmelser og racismeparagraffen. Det skyldes, at Anklagemyndigheden mener, at han har bifaldet jødedrab i en fredagsprædiken i marts sidste år. Foto: Linda Kastrup

For første gang er en imam tiltalt for at forbryde sig imod den særlige forkynderlov fra 2017. Anklagemyndigheder mener, at imamen har bifaldet jødedrab i fredagsprædikenen. Det Jødiske Samfund glæder sig over tiltalen

En imam fra Nørrebro-moské kan muligvis ende tre år i fængslet.

I hvert fald blev imamen, som er tilknyttet Al Faruq-moskéen i København, i går tiltalt efter en af forkynderlovens bestemmelser og racismeparagraffen.

Anklagemyndigheden har vurderet, at han har bifaldet jødedrab i en fredagsprædiken fra marts sidste år, som Kristeligt Dagblad beskrev som de første i maj sidste år.

”Det er tale om grove udtalelser, og jeg mener, at det er helt rigtigt, at retten nu får lejlighed til at vurdere sagen,« siger vicestatsadvokat Eva Rønne fra Rigsadvokaten.

Imamen sagde blandt andet: ”Dommedag oprinder ikke, førend muslimerne bekæmper jøderne, således at muslimerne slår dem ihjel, og jøden vil skjule sig bag sten og træer, og stenen og træerne vil sige: ’O muslim, O Guds tilbeder, der er en jøde bag mig, så kom og dræb ham’.”

Det var Det Jødiske Samfund i Danmark, som i maj sidste år rettede politiets opmærksomhed mod fredagsprædikenen i Al Faruq-moskéen. Derfor finder formand Dan Rosenberg Asmussen det også ”tilfredsstillende,” at der nu er rejst tiltale i sagen.

”Jeg har udtrykt undren over, at det skulle vare så længe, før det blev vurderet, om der var basis for at rejse tiltale. Vi er opmærksomme på, at det er en juridisk gråzone, når man skal analysere korancitater i en nutidig kontekst. Men for os har der aldrig været tvivl om hensigten med prædikenen. Jeg synes, at det er dybt bekymrende, at der stadig i dag afholdes prædikener, hvor der opfordrer til had og drab på jøder,” siger Dan Rosenberg Asmussen, som håber, at tiltalen vil have en præventiv effekt i forhold til antisemitisme.

”Det har jo været hele hensigten med imamloven, at man fik afprøvet regelsættet. Afprøver man det ikke, er det ligegyldigt, og så vil den slags udtalelser fortsætte,” siger Dan Rosenberg Asmussen.

Imamen er dermed som den første tiltalt efter den paragraf fra den såkaldte forkynderlov, hvor prædikanter som led i religiøs oplæring billiger visse strafbare handlinger.

Vicestatsadvokat Eva Rønne forklarer, at det er lovligt at citere religiøse skrifter som Koranen og Bibelen, men det er strafbart, hvis eksempelvis drab på en befolkningsgruppe bliver bifaldet, og at den religiøse forkynder samtidig gør ordene til sine egne.

”Det har altid været ulovligt at bifalde drab på en befolkningsgruppe, men det er nyt, at vi nu har en bestemmelse målrettet hadprædikanter, som kan give op til tre års fængsel,” siger vicestatsadvokat Eva Rønne.

Konservatives retsordfører Naser Khader har fulgt sagen tæt, og han glæder sig ligesom Det Jødiske Samfund over, at der nu er rejst tiltale mod imamen.

”Det er en stor og historisk dag. Samtidig er det en advarsel til andre hadprædikanter om, at de ikke kan dække sig ind under de hellige skrifter, når de opfordrer til drab,” siger Naser Khader, som er sikker på, at tiltalen vil have en effekt i forhold til de radikale muslimske miljøer:

”Hvis man får en hård straf, kan man i dag glemme alt om at få dansk statsborgerskab, og har man statsborgerskab i forvejen, kan en hård straf betyde udvisning. Er der noget, som hadprædikanterne frygter, er det udvisning, eller at de ikke får statsborgerskab. Derfor er jeg overbevist om, at tiltalen kan virke præventivt,” siger Naser Khader.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra imamen, der stod bag fredagsprædikenen, men han ønsker på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig. Imamen har dog tidligere over for Kristeligt Dagblad forsvaret sine udtalelser:

”Politikerne i den vestlige verden og medierne stopper aldrig med at angribe islam og muslimer. Deres propaganda stopper aldrig. Muslimer er de rigtige ofre, ikke andre. Vores kvinder bliver angrebet, vores moskéer bliver brændt,” fortalte imamen, der tilhører Hizb ut-Tahrir-bevægelsen, blandt andet i et interview.

Straffesagen skal føres ved Københavns Byret som en domsmandssag, men er endnu ikke berammet.

Kristeligt Dagblad er bekendt med imamens identitet, men har en regel om ikke at nævne navne og andre personlige oplysninger på mistænkte, sigtede, tiltalte eller dømte personer.