Danske jøder frygter flygtninges antisemitisme

Flygtningestrømmen udgør et dilemma for mange danske jøder, oplever Det Jødiske Samfund. Som jøde har man historisk set en stor forståelse for mennesker på flugt, men mange er samtidig bekymrede for, at et jødehad medbringes fra Mellemøsten. Forståelig bekymring, påpeger forsker i antisemitisme

De danske jøder står ifølge Dan Rosenberg Asmussen (billedet) i et dilemma, fordi mange anser det som en pligt at have forståelse for den flygtende på grund af jødernes egen historie - men samtidig er der frygt for, at den tolerante tilgang til asylsøgerne ikke altid er gengældt.
De danske jøder står ifølge Dan Rosenberg Asmussen (billedet) i et dilemma, fordi mange anser det som en pligt at have forståelse for den flygtende på grund af jødernes egen historie - men samtidig er der frygt for, at den tolerante tilgang til asylsøgerne ikke altid er gengældt. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger.

To asylsøgere, der ved grænsen var blevet nægtet adgang til Danmark, overfaldt senere en jødisk mand fra Frankrig ved færgelejet i Puttgarden. De to migranter, den ene fra Syrien, råbte efter sigende ”jøde” på arabisk, væltede manden omkuld og løb med hans taske.

Hændelsen i Tyskland for en uge siden bidrager til en stigende frygt blandt danske jøder for at leve blandt de asylsøgere, der kommer til Danmark fra Syrien og andre lande i Mellemøsten, hvor der er et udbredt had til jøder og Israel.

Det oplyser formand for Det Jødiske Samfund i Danmark Dan Rosenberg Asmussen.

”De kommer fra lande med et særdeles anstrengt forhold til Israel og jøder. Blandt danske jøder er der en vis frygt for, at en antijødisk indstilling tages med hertil, og at flygtningesituationen kan give problemer,” siger han.

De danske jøder står ifølge Dan Rosenberg Asmussen i et dilemma, fordi mange anser det som en pligt at have forståelse for den flygtende på grund af jødernes egen historie.

”Næsten alle jøder bærer på en flygtningehistorie i deres familie og ved, hvor afgørende det har været for oldeforældre, bedsteforældre eller forældre at kunne flygte og blive modtaget ordentligt i et nyt land. Mange mener derfor, at man bør have forståelse for og forsvare mennesker, der flygter fra krig og forfølgelse,” siger han.

Det Jødiske Samfund har henvendt sig til integrationsminister Inger Støjberg (V) og opfordret regeringen til at undgå visitering og ransagning af asylsøgere, som udgør et ydmygende og dehumaniserende element i en svær situation.

Men blandt herboende jøder er der altså også en frygt for, at den tolerante tilgang til asylsøgerne ikke altid er gengældt. Det dilemma forstår Jakob Egholm Feldt, lektor ved Roskilde Universitet, hvor han blandt andet forsker i antisemitisme og jødisk historie.

”Internationale terror-organisationer og deres repræsentanter i Europa går systematisk efter symboler for ytringsfrihed og jødisk liv. Og det er blevet relevant for jødiske samfund, at flygtninge og immigranter, der kommer fra Mellemøsten, er påvirket af en udbredt måde at anskue jøder på, der er stærkt påvirket af islamisme,” siger Jakob Egholm Feldt.

Han påpeger, at konflikten mellem Israel og Palæstina spiller en stor rolle i de flygtendes syn på jøder.

”De kommer fra diktatoriske samfund uden fri debat og fri oplysning. Der er en åbenlys antisemitisme i uddannelsessystemet og i medierne, hvor man knytter alle jøder sammen med Israels politik og behandlingen af palæstinensere,” siger han.

Dan Rosenberg Asmussen oplyser, at der ikke er registreret en forandring i antallet af verbale eller fysiske overfald på danske jøder, siden flygtningestrømmen mod Danmark tog til i efteråret. Sikkerhedsniveauet ved jødiske institutioner er ifølge formanden heller ikke blevet forhøjet yderligere fra det allerede høje niveau, der har været opretholdt efter mordet på den danske jøde Dan Uzan foran synagogen i København sidste år.

Det Jødiske Samfund er i dialog med politiet og de relevante myndigheder om den øgede bekymring blandt de danske jøder. Det er en bekymring, der ifølge Dan Rosenberg Asmussen også er præget af de seneste års målrettede drab på jøder i både Belgien, Frankrig og Danmark begået af terrorister med arabisk baggrund.

”Vi hører om, at der blandt flygtningene kan være folk, der har samme ideologi som Islamisk Stat, og jeg anser det som min opgave at gøre opmærksom på disse bekymringer. Foreløbig er der ingen grund til at tro, at det ikke bliver taget alvorligt af de relevante myndigheder,” siger Dan Rosenberg Asmussen og tilføjer, at man i Det Jødiske Samfund overvejer, hvordan danske jøder kan imødegå anti-jødiske holdninger ved eksempelvis at tage kontakt til nyankomne flygtninge og vise, hvordan jøder og muslimer kan leve side om side i Danmark.