Prøv avisen

Danske kvinder er stadig husmødre

De traditionelle kønsroller lever stadig i Danmark. Og kvinderne bruger stadig langt flest timer på børnepasning, opvask og rengøring i hjemmet, viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Jørgen Jessen

Kvinderne er stadig dem, der tager størstedelen af slæbet i langt de fleste hjem. Det er med til at fastholde ulige løn på arbejdsmarkedet, mener forbund

De traditionelle kønsroller lever stadig i Danmark. Og kvinderne bruger stadig langt flest timer på børnepasning, opvask og rengøring i hjemmet, viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Dansk Sygeplejeråd.

Det giver en negativ spiral, der smitter af på lønvilkårene på arbejdsmarkedet, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

- Der er ganske enkelt med til at fastholde uligelønnen på arbejdsmarkedet, siger hun.

Undersøgelsen kommer op til 100-års-dagen for kvindernes kampdag mandag. Den viser, at 60 procent af de danske kvinder laver mere i hjemmet end deres mandlige partner. I 30 procent af parforholdene laver kønnene lige meget, men i kun 10 procent af parforholdene laver mændene mest.

EU-tal viser, at danske mænd i gennemsnit får 17 procent mere i løn end kvinderne. Ikke overraskende mener Sygeplejerådets formand, at de traditionelle kvindefag bør få et løft i lønnen.

- Ligestilling er ikke noget, der bare kommer af sig selv, siger hun og mener, det er forståeligt, at den lavestlønnede partner bliver hjemme, når der skal passes børn.

Der er også bekymrede meldinger andre steder fra. Professor i nationaløkonomi Nina Smith mener, at det går tilbage for ligestillingen.

- Selvom danske kvinder efterhånden er bedre uddannet end mændene, så er det stadig mor, der tager størstedelen af barselsorloven. Og mange kommer ikke ordentligt tilbage, og så er karriereløbet ofte kørt, siger Nina Smith fra Århus Universitet.

Hun påpeger, at vores nabolande har overhalet os med fuld fart. Både Norge, Sverige og Island har indført øremærket barsel til mændene, og i de lande tager mændene mere barsel end i Danmark.

- Så det kan altså sagtens ændres. Det kræver bare, at der bliver gjort noget ved sagen, siger Nina Smith fra Århus Universitet.