Prøv avisen

Danske kvinder fryser æg ned i udlandet, mens de venter på den rette mand

En ny undersøgelse foretaget på Yale Universitet viser, at mange kvinder vælger at nedfryse deres æg i udlandet, mens de venter på den rette mand. Foto: Carsten Bundgaard/ritzau

Stadig flere kvinder vælger af sociale årsager at få nedfrosset ubefrugtede æg. Eksperter mener, at det er diskriminerende, at deres æg kun må gemmes fem år i Danmark, mens andre lande ikke har samme stramme restriktioner

Passende og veluddannede mænd er blevet så stor en mangelvare, at højtflyvende karrierekvinder nu vælger at nedfryse deres æg i håbet om, at den rette mand dukker op senere. Det er konklusionen på en undersøgelse, som blev offentliggjort på en netop overstået kongres for fertilitetseksperter i den schweiziske by Genève.

Undersøgelsen, foretaget ved det amerikanske universitet Yale, er baseret på kvinder i USA og Israel, men tendensen kendes også i Danmark. Ifølge professor Svend Lindenberg, leder af Copenhagen Fertility Center, er der ”masser” af danske kvinder, som vil sikre deres æg, indtil den rette mand kommer.

”De kommer til alle danske privatklinikker. Vi anbefaler dem at rejse til privatklinikker i Sverige eller Storbritannien, for der må man gemme nedfrosne æg i længere tid end i Danmark,” siger Svend Lindenberg.

Han henviser til, at dansk lovgivning kræver, at nedfrosne æg destrueres efter fem år, mens man i for eksempel Storbritannien typisk kan opbevare æggene i dobbelt så lang tid. Dertil kommer, at mænd kan få opbevaret deres nedfrosne sæd på ubestemt tid.

”Det er svært diskriminerende og mandschauvinistisk, at mænd kan gemme deres sæd længe, mens kvinder kun må gemme æg i fem år, selvom teknikken er der til at gemme længere,” siger Svend Lindenberg.

Thomas Søbirk Petersen, professor i etik ved Roskilde Universitets Center og medlem af Det Etiske Råd, deler i princippet den holdning.

Andre læser lige nu