Kristeligt Dagblads chefredaktør er medunderskriver på brev til Trump

I et brev til præsident Trump giver 40 medieledere udtryk for, at de er bekymrede over udfald mod pressen

Formand Lars Munch, JP/Politikens Hus, og chefredaktør samt administrerende direktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad, har skrevet om deres bekymring.
Formand Lars Munch, JP/Politikens Hus, og chefredaktør samt administrerende direktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad, har skrevet om deres bekymring. Foto: Leif Tuxen

To danske medieledere er medunderskrivere på et brev fra sammenlagt 40 medieledere fra hele verden.

Brevet er rettet til den amerikanske præsident, Donald Trump, i kølvandet på hans udfald mod pressen.

Formand Lars Munch, JP/Politikens Hus, og chefredaktør samt administrerende direktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad, har skrevet om deres bekymring.

De er bekymret på grund af den nye amerikanske regering samt præsidentens vedvarende angreb på pressen.

Medielederne skriver på vegne af dagbladenes verdensorganisation Wan-Ifra og sammenslutningen af redaktører i World Editors Forum.

Det fremgår af Wan-Ifras hjemmeside, hvor brevet er frit tilgængeligt.

De frygter, at pressefriheden er truet. De henviser til angreb på nyhedsmedier og udelukkelsen af udvalgte medier fra et pressemøde for nylig i Det Hvide Hus.

Den frie presses rolle er beskyttet både af den amerikanske forfatning og internationale menneskerettighedserklæringer, lyder det i brevet.

I brevet kritiseres præsidenten for at betegne en række amerikanske medier blandt andre New York Times, NBC News og CNN som "fake news".

De medier, du henviser til, "overholder de højeste professionelle og etiske standarder, og det er uærligt at sige, at de bidrager til den igangværende "fake news"-epidemi", lyder det i brevet.

Desuden understreger medielederne, at det ikke bør hedde "fake news", men mere retteligt "misinformation".