Prøv avisen

Danske muslimer: Mød film med tavshed

På trods af at der er massive demonstrationer og vold i Kairos gader i kølvandet på den amerikanske islam-kritiske film, opfordre imamer under dagens fredagsbøn til, at muslimer i Danmark skal forholde sig roligt. Foto: KHALED DESOUKI Denmark

Imamer vil ved fredagsbønnen opfordre deres trosfæller til at undlade at protestere mod islam-kritisk film

Urolighederne i Mellemøsten og filmen Innocence of Muslims, der viser profeten Muhammed som en kvindebedårer med mange seksuelle relationer, bliver et tema for fredagsbønnen i flere danske moskéer i dag. Her vil imamer tage stærkt afstand fra filmen, men samtidig opfordre deres trosfæller til at tage situationen roligt og ikke demonstrere eller på anden måde reagere mod filmen.

LÆS OGSÅ: Muhammed-krise i et mindre format

Sådan lyder meldingen fra flere imamer, der understreger, at Danmark ikke vil se en gentagelse af tegningekrisen. Dengang fordømte flere imamer skarpt, at den danske regering ikke greb ind og forbød tegningerne. Samtidig tog flere herboende imamer på turné i Mellemøsten for at advokere mod tegningerne.

I Det Islamiske Trossamfunds moské på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter ventes mellem 1500 og 2000 muslimer at dukke op til fredagsbøn i eftermiddag. Her vil imam Mohye Eddine-Ouwainat fortælle om den uro, Innocence of Muslims har vakt.

Vi tager stærkt afstand fra filmen og den vold, filmen har medført i Libyen, Egypten og Yemen. Men imamen vil opfordre danske muslimer til at reagere med ro og overblik, siger pressesekretær Bilal Assaad, der mener, at danske muslimer gør bedst i at ignorere filmen.

Vi ønsker ikke en gentagelse af demonstrationerne under Muhammed-krisen, og vi mener også, at situationen er en anden. Jyllands-Posten er en respektabel avis i Danmark, og vi mente dengang, at tegningerne var politisk styret. Men filmen er anderledes. Her forsøger en amatør at skabe opmærksom om noget, som ikke passer, siger Bilal Assaad.

Muslimernes Fællesråd, der repræsenterer 35.000 muslimer, vurderer også, at Innocence of Muslims skal imødegås med tavshed snarere end protester.

Der vil ikke blive demonstrationer blandt de trossamfund, der er medlem af Muslimernes Fællesråd. Siden Muhammed-krisen er der kommet andre stemmer i debatten, som søger en mere dia-logorienteret vej. Og det er kun godt, siger talsmand for Muslimernes Fællesråd Mustafa Gezen.

Mostafa Chendid, der er formand for Det Islamiské Marokkanske Råd i Skandinavien og imam ved det lille Imam Malik Institut i Valby, var en af de imamer, der under Muhammed-krisen kritiserede den danske regering for ikke at tage afstand fra tegningerne. I dag ønsker han ikke at optrappe konflikten om den nye film.

Filmen er en provokation mod verdens 1,5 milliarder muslimer. Men vi ønsker ikke at gentage tegningekrisen. Vi befinder os i en periode, hvor det er vigtigt med fred og sameksistens. Der er en anden anerkendelse af, at muslimer er en del af Danmark end under tegningekrisen. Danmark er i økonomisk krise, og blandt muslimer har vi problemer med at give vores unge en uddannelse. Det er vigtigere end en underlødig amatørfilm, siger imamen, der ofte har været i pressens søgelys for at repræsentere yderligtgående islamistiske holdninger.