Dette er en politisk analyse. 

Danske pensionister bliver verdens rigeste - og de sidste, der går på pension

Hvis politikerne vil lægge loft over en stadigt voksende pensionsalder, er der rigeligt af velhavende pensionister at sende regningen til. Men det vil nok gøre for mange vælgere lidt for utilfredse

"Selvom der på papiret er masser af penge at hente hos fremtidens velhavende pensionister, hvis man vil finansiere en lavere pensionsalder, er det tvivlsomt, om politikerne vil vælge samme vej som vores nabolande," skriver politisk redaktør Henrik Hoffmann-Hansens om Pensionskommissionens nye rapport. Genrefoto.
"Selvom der på papiret er masser af penge at hente hos fremtidens velhavende pensionister, hvis man vil finansiere en lavere pensionsalder, er det tvivlsomt, om politikerne vil vælge samme vej som vores nabolande," skriver politisk redaktør Henrik Hoffmann-Hansens om Pensionskommissionens nye rapport. Genrefoto. . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Danmark har et stærkt pensionssystem. Det er eksperter og de fleste politikere enige om. Aftalerne om arbejdsmarkedspensioner, omfattende privat pensionsopsparing og velfærdsaftalen fra 2006 har sikret solide pensioner for fremtidens ældre.

En af priserne for det har dog været, at pensionsalderen skal sættes op i samme takt som den gennemsnitlige levealder. Netop den sammenkædning har vist sig at være politisk sprængfarlig, fordi levealderen stiger hurtigere end forventet. I praksis vil folkepensionsalderen allerede inden for et par årtier runde 70 år og yderligere vil den stige til 76 år i år 2100.