Danske ungdomspartier aflagde ”løfte” i opgør med politikerlede

Ni formænd- og kvinder for partiernes ungdomsorganisationer fremlagde i går et såkaldt ”Politikerløfte”, som skal rette op på den skræntende tillid til politikere

Politikerløftet er en del af det større ”Demokratiløftet”, som er skabt i samarbejde med Copenhagen DOX og de to dokumentarfilmsinstruktører Lise Birk Pedersen og Frank Poulsen. Demokratiløftet indeholder også et ”Borgerløfte”, der vil blive præsenteret senere på året.
Politikerløftet er en del af det større ”Demokratiløftet”, som er skabt i samarbejde med Copenhagen DOX og de to dokumentarfilmsinstruktører Lise Birk Pedersen og Frank Poulsen. Demokratiløftet indeholder også et ”Borgerløfte”, der vil blive præsenteret senere på året. . Foto: Miriam Dalsgaard.

Løftebrud, udenomssnak og en dårlig tone i den politiske debat. Det er bare nogle af de kritikpunkter, som går igen, når diskussionen falder på politikere.

Det har nu fået landets ni ungdomspartier til at gå sammen om at formulere et ”Politikerløfte”, som de ni organisationers formænd- og kvinder onsdag aflagde på et pressemøde i Folketinget. Politikerløftet, der består af syv dogmer, har ifølge initiativtagerne til hensigt at genskabe tilliden til demokratiet og de siddende politikere.

”Vi har en politisk kultur, hvor borgerne har en enormt dårlig tillid til politikerne. Vi vil med det her projekt gøre op med denne politikerlede. Og det vil vi gøre sammen på tværs af partiskel,” siger landsformand for Socialistisk Folkepartis Ungdom Nanna Bonde og forklarer, at løftet skal bruges til at forpligte fremtidens politikere til en mere sober tone.

Chris Preuss, der er landsformand for Venstres Ungdom, bakker op og nævner tonen på de sociale medier som et udtryk for politikerleden.

”Tonen er så hård nu, at mange unge mennesker ikke har lyst til at involvere sig i den politiske debat. Det fortæller mig, at vi har en politisk kultur, hvor vi avler både vrede, men også en ligegyldighed, og det vil jeg gerne have vendt til engagement.”

Han oplever, at den hårde tone bunder i en utilfredshed med politikerne:

”Folk føler ikke, at der bliver lyttet til deres bekymringer, og at politikerne taler udenom.”

Desuden mener han, at Folketingets politikere skal blive bedre til at indrømme deres fejltagelser.

”Jeg synes ikke, at partierne er gode nok til at indrømme, når de er blevet klogere, eller når de har taget fejl.”

Landsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms Lasse Quvang Rasmussen savner også mere ærlighed fra politikerne, men mener dog, at politikerleden er ufortjent.

”De fleste politikere brænder jo for deres sag, men den idealisme skinner bare ikke nok igennem.”

Han mener derfor også, at politikerne skal være mere åbne om de kompromisser, de indgår. På den måde kan man for eksempel undgå beskyldninger om løftebrud.

”Når politikerne kommer ud fra forhandlingslokalerne og står sammen foran glasdøren, så agerer de som om, de alle er enige. Men det, tror jeg ikke, de er. Der må være slugt nogle kameler, og det burde der være mere åbenhed omkring.”

Det er Nanna Bonde enig i.

”Det er ansvarligt at indgå kompromisser, men det vil også være ansvarligt at være ærlig om, hvilke kompromisser man har indgået. Man bør være åben om, at man har pakket nogle idealer væk og indgået nogle aftaler.”

Politikerløftet er en del af det større ”Demokratiløftet”, som er skabt i samarbejde med Copenhagen DOX og de to dokumentarfilmsinstruktører Lise Birk Pedersen og Frank Poulsen. Demokratiløftet indeholder også et ”Borgerløfte”, der vil blive præsenteret senere på året.