Danske unge har stadig verdensrekord i fuldskab

Alkoholforbruget er faldet, men alligevel har danske 15-årige stadig rekord i at drikke sig fulde sammenlignet med 40 andre lande. Danmark skiller sig ud ved ikke at have en national handlingsplan for at begrænse alkoholforbruget

Ny undersøgelse viser, at unge danskere drikker mest i hele Europa. Danske unges drikkemønster adskiller sig fra deres europæiske jævnaldrende, for herhjemme drikker de unge for at blive fulde, og pigerne drikker ligeså meget som drengene.
Ny undersøgelse viser, at unge danskere drikker mest i hele Europa. Danske unges drikkemønster adskiller sig fra deres europæiske jævnaldrende, for herhjemme drikker de unge for at blive fulde, og pigerne drikker ligeså meget som drengene. Foto: colourbox.com.

I 30 år har danske unge skilt sig ud i forhold til resten af verden ved at være de, der drikker tidligst og mest. Og det til trods for, at de unges alkoholforbrug er reduceret over de seneste 10 år.

LÆS OGSÅ:
Tema om alkohol

Over halvdelen af de danske 15-årige har været fulde to eller flere gange. Det er dobbelt så mange som i Sverige og Norge, viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Statens Institut for Folkesundhed og verdenssundhedsorganisationen WHO. Det overrasker Pernille Bendtsen, der er phd.d.-studerende og en af forfatterne til den nye rapport.

Det, der overrasker mig mest, er, at vi til trods for at have oplevet et fald i de unges alkoholforbrug fortsat ligger i front, siger hun.

Undersøgelsen, der gentages hvert fjerde år, har været lavet siden 1984 og omfatter 41 lande, deriblandt USA, Canada og Israel. Den viser, at unge i de fleste vesteuropæiske lande drikker mindre og mindre, mens det i de østeuropæiske lande går i modsat retning. Samtidig viser undersøgelsen, at danske unges drikkemønster adskiller sig fra deres europæiske jævnaldrende på to områder. Herhjemme drikker de unge for at blive fulde, og pigerne drikker ligeså meget som drengene.

Ifølge flere alkoholforskere, deriblandt Pernille Bendtsen, er der dog en holdningsændring på vej. Tidligere herskede en udbredt laissez faire-holdning, og dengang gjaldt det om, at de unge skulle lære at drikke inden for hjemmets trygge rammer.

I dag er det i højere grad legitimt og udbredt blandt forældre at sætte grænser og lave regler. Det viser et eksempel fra Skive Kommune. Her har man med en systematisk, koordineret og målrettet indsats de seneste fem år fået udskudt alkoholdebutalderen med halvandet år fra 7. til 9. klasse. På fælles forældremøder er der indgået bindende aftaler med klassens forældre om ikke at servere alkohol. Også halbestyrelser, forsamlingshuse og ungdomsklubber har bakket op om initiativet og ført en nul alkohol-politik.

Netop et stærkt forældresammenhold, hvor man er enige om ikke at servere alkohol, er en af anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

I sidste uge offentliggjorde TrygFonden og Mandag Morgen en undersøgelse, der viser, at der i befolkningen er massiv opbakning til at begrænse og forebygge unges alkoholforbrug. Men på Christiansborg har politikerne endnu ikke lavet nogen national forebyggelsesstrategi på trods af opfordringer fra WHO.

Den nyeste undersøgelse af danske unges alkoholforbrug sammenlignet med resten af verden offentliggøres på onsdag.