Prøv avisen

Dansker i rummet

Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet. Europas rumfartsorganisation ESA har udpeget ham til det europæiske astronautkorps.

Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet. Europas rumfartsorganisation ESA har udpeget ham i Paris til det europæiske astronautkorps. Andreas Mogensen bliver én ud af i alt seks nyudnævnte astronauter.

Ud over den danske repræsentant er der udpeget astronauter fra Italien, Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Projektet har været omgærdet med stort hemmelighedskræmmeri. Og først i dag blev Andreas Mogensens navn offentliggjort.

Den danske regering har længe arbejdet på at få sikret en dansk astronaut, blandt andet fordi det kan skabe større fokus og interesse på rumfart og naturvidenskab i Danmark og dermed trække flere unge til at studere disse områder.

Andreas Mogensen er født i 1976, og han er i dag ansat som forskningsstipendiat ved Surrey Space Center, University of Surrey. Han har en Ph.d. grad i luftfartsindustri og er uddannet som ingeniør ved University of Texas i Austin i oktober 2007. Og inden da var han ansat hos Vestas Wind Systems i Danmark.

Europa har ikke selv et program for bemandet rumfart, men sender astronauter op med enten de amerikanske rumfærger eller russiske fartøjer. Et typisk arbejdsområde for dem er den internationale rumstation.