Prøv avisen

Dansker opgiver sag om Jesus i danske pas

Der kommer ikke nogen retssag ud af Karsten Riises påstand om, at religionsfriheden bliver krænket, når det danske pas viser den korsfæstede Jesus. Foto: Scanpix. Foto: MIKAL SCHLOSSER

Danske Karsten Riise finder det på baggrund af sidste uges dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol umuligt at vinde kampen for at få den korsfæstede Jesus fjernet fra det danske pas

Det er en klar krænkelse af religionsfriheden, når danske pas viser den korsfæstede Jesus – et motiv, der stammer fra den store Jellingsten.

Det mener den 51-årige direktør Karsten Riise, der til daglig er indehaver af et konsulentbureau i Roskilde og det seneste år har forsøgt at få Kristus-billedet ud af det danske pas. Først klagede han til Justitsministeriet, men blev afvist. Sagen, der første gang blev omtalt i Kristeligt Dagblad i marts 2010, vakte stor medieopmærksomhed.

LÆS OGSÅ: Borger klager over Kristus-billede i danske pas

Siden har Karsten Riise arbejdet på at få sagen op ved danske domstole og senere bringe den helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

"Jeg er ikke engageret i partipolitik eller i nogen religiøs bevægelse, men jeg kæmper for principper om individets rettigheder. Staten er blevet vor tids afgud, der bestemmer, hvad vi skal mene," lyder det fra Karsten Riise.

Men nu dropper Karsten Riise at starte en retssag. Årsagen er, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i fredags fastslog, at krucifikser i de italienske klasseværelser ikke er i strid med religionsfriheden. Det var en kovending, fordi Menneskerettighedsdomstolen i en tidligere dom fra 2009 kom frem til den stik modsatte konklusion.

LÆS OGSÅ:Domstolens begrundelse (på engelsk)

"Den oprindelige menneskerettighedsdom mod krucifikser på skolevæggene var bakket op af en stjerneklar juridisk argumentation om, at staten skal undgå unødvendigt at pådutte religiøse meninger på steder, hvor borgerne er afhængige af staten. Men nu er Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vendt på en tallerken og viser eftergivenhed over for 'passive' religiøse symboler," siger Karsten Riise, der på baggrund af den seneste dom finder det udsigtsløst at få korset ud af de danske pas.

Karsten Riise fortæller, at han det seneste år har brugt meget tid på sagen. Foreløbig har initiativet dog ikke kostet penge.

"Men jeg har haft den specielle oplevelse at blive udsat for trusler fra en person, der efter min optræden på tv lovede mig 'et besøg'. Den pågældende mente, at jeg forsvarede muslimers rettigheder," fortæller Karsten Riise. Gerningsmanden er nu blevet fundet og afventer en politisag.

soendergaard@email.dk