Danskere kremerer kæledyr og laver smykker af asken

Der er stigende interesse blandt kæledyrsejere herhjemme for at få deres afdøde dyrevenner kremeret

Kremering af kæledyr er i stor vækst. Det viser en rundringning, som Politiken har foretaget blandt landets fire såkaldte kæledyrskrematorier, der alle melder om en betydelig fremgang i henvendelser fra ejere.

Adas Kæledyrskrematorium, som er det ældste og største af sin art i Danmark, oplever en stigning hvert år, fortæller daglig leder Anders Oxholm.

- Danskerne udvikler stærkere og stærkere bånd til deres kæledyr, og derfor ønsker man også at tage afsked på en ordentlig måde, når sorgen skal bearbejdes, siger han til Politiken.

Samme toner lyder fra Kæledyrskrematorium ved Modtagestationen Vendsyssel, hvor antallet af brændte dyr er fordoblet fra 120 i 2008 til 243 i 2011. Også i år forventer man en større stigning.

Artiklen fortsætter under annoncen

- Og jeg tror slet ikke, vi har nået toppen endnu, siger driftsassistent Lene Mellemgaard til Politiken.

Priserne svinger typisk fra 500 kroner for små kæledyr og op til flere tusinde for større hunde. Dertil kommer et par hundrede kroner, hvis ejeren ønsker at bruge kæledyrets legemsrester til at få fremstillet øreringe og halskæder - såkaldte askesmykker.

Også landets mindelunde for kæledyr mærker fremgang. Halvdelen af landets otte største kæledyrsgravpladser beretter om en stærkt stigende interesse, og flere gravpladser er så fyldte, at nye er på vej.

De fleste kæledyr sendes dog stadig på affaldsforbrænding eller begraves i ejerens have, oplyser Den Danske Dyrlægeforening, som ofte står for aflivningen.