Prøv avisen

Danskere udfordrer dødsstraffen

Et nyt dansk initiativ kan medvirke til, at færre amerikanere i fremtiden bliver idømt dødsstraf. Flere kendte danskere bakker op om projektet.

Et nyt dansk initiativ, The Free Will Project, skal udfordre amerikanerne til at tage aktivt stilling til dødsstraf. Projektet kan medvirke til, at færre amerikanere fremover bliver idømt dødsstraf. Det skriver Amnesty Internationals medlemsblad, der udkommer onsdag.

The Free Will Project opfordrer amerikanere til at hente et gratis, færdiglavet testamente på internettet og skrive under på, at man ikke ønsker gerningsmanden straffet med døden, hvis man selv bliver slået ihjel ved en forbrydelse.

- Det kan forhåbentlig påvirke anklageren eller juryen til at kræve en anden straf end dødsstraf i respekt for den afdødes sidste vilje, siger initiativtager Martin Martensen-Larsen til Amnesty International.

Filminstruktøren Lars von Trier og skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau er ambassadører for projektet, og også Amnesty Internationals generalsekretær, Lars Normann Jørgensen, og folketingsmedlem Jørgen Poulsen (R), der er tidligere generalsekretær i Dansk Røde Kors, bakker op om idéen.

- Dødsstraf udgør forskellen på civilisation og anarki. Selve tanken om, at man har ret til at tage livet af mennesker, som er taget til fange og ikke længere udgør en risiko for omverdenen, strider mod alle civiliserede regler. Jeg støtter ethvert tiltag, der kan forhindre dødsstraf, siger Jørgen Poulsen.

Også på den internationale scene er der opbakning til projektet. Den amerikanske filosof Noam Chomsky og den australske forfatter Peter Singer vil således skrive under på testamenter.