Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Danskerne drømmer om at dø af alderdom

40 procent af omkring 1000 adspurgte danskere, svarer, at de regner med at dø af alderdom. Modelfoto Foto: Ritzau Scanpix/Iris

De fleste dør af kræft eller hjerte-kar-sygdomme. Men vi regner selv med at dø af alderdom. Det handler om drømmen om den gode død, mener eksperter

Danskerne ved godt, hvilke livstruende sygdomme der er mest udbredte, og hvilke sygdomme de fleste af os ender med at dø af.

Men de regner ikke selv med at gå bort efter alvorlig sygdom. Det viser en ny undersøgelse af danskernes tanker og viden om livstruende sygdomme og døden lavet af Palliativt Videncenter og TrygFonden.

Omkring 28 procent af danskerne dør af kræft, 28 procent af hjerte-kar-sygdomme og 11 procent af lungesygdomme. Men skal danskerne svare på, hvad de selv regner med at dø af, tror kun syv og otte procent, at de kommer til at dø af henholdsvis kræft eller hjerte-kar-sygdomme, og kun to procent regner med at dø af lungesygdomme. Derimod svarer over 40 procent af omkring 1000 adspurgte danskere, at de regner med at dø af alderdom.

Vi ønsker at sove stille ind

De fleste af os har som dødsideal at sove stille ind i familiens kreds på en stille og værdig måde uden smerter eller andre alvorlige symptomer. Så undersøgelsen viser på den ene side, at vi er velinformerede, men på den anden side at vi har en indbygget positiv vurdering af vores egen skæbne og vores egne chancer, siger Bo Andreassen Rix, psykolog og læge i Kræften Bekæmpelse.

Professor ved institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen har i årevis forsket i danskernes forhold til døden.

Han kalder undersøgelsens resultater et godt eksempel på den paradoksale død:

Det er jo et paradoks, at der er så langt fra vores drømme og forestillinger og virkeligheden. At vi ikke mener, vi selv er del af den dårlige statistik, og at det altid rammer de andre ikke mig. Jeg tror, vi blandt andet tager skyklapper på, fordi vi er et samfund, der lider af kræftfobi. Med dét mener jeg, at vi lever i et kontrolsamfund, der kan behandle os ud af næsten alting. Men kræft kan man ikke kurere, og den kan ramme os alle lige pludselig. Så det er kræften og de alvorlige livsstilssygdomme, som er de store fjender, siger han.

Idyllisering af døden

Og så er den idylliserede forestilling om at dø af alderdom knap så skræmmende, siger Michael Hviid Jacobsen:

Vi lever i et samfund, som i vid udstrækning har en forestilling om den gode død. Det er den død, der sker, nærmest uden at vi lægger mærke til det, allerhelst af alderdom, når vi har udlevet livet. Den sygdomsplagede død er det værste, vi kan forestille os, siger han.

Helle Timm, der er leder af Palliativt Videncenter, der står bag undersøgelsen, mener, at vi ganske enkelt ikke har fantasi til at forestille os, hvordan døden reelt kommer til at foregå, medmindre vi selv har oplevet den på tæt hold.

Det handler om en blanding af, hvad vi har fantasi til og ønske om. De fleste trækker på en forestilling om livet som noget, der skrider frem bedst muligt, til man dør mæt af dage efter at have realiseret mest muligt. Og en død af kræft og hjerte-kar sygdomme er ikke en del af det billede, siger hun.

Kilde: Danskerne om livet med sygdom og død, Palliativt Videncenter og TrygFonden