Danskerne er blevet mere gavmilde med støtte til flygtninge

Der er sket et stort skift i danskernes holdning til at hjælpe folk, mener generalsekretær i Røde Kors.

Danskernes vilje til at støtte flygtninge med donationer ved indsamlinger er vokset markant over de sidste fire år.

Det viser en ny undersøgelse om danskernes støtteprioriteringer, som Røde Kors har fået lavet af Voxmeter.

Anders Ladekarl, der er generalsekretær hos Røde Kors peger på, at vi er blevet bedre til at snakke om løsninger på flygtningeproblemet og de konsekvenser, der er ved ikke at hjælpe flygtninge.

- Der er sket et markant skift i danskernes holdning til at hjælpe folk. Det hænger sammen med øget forståelse for, at det er vigtigt at hjælpe flygtninge.

- Det her er et signal om, at selv om der måske er mange danskere, der er bange for, at der kommer for mange flygtninge til Danmark, så betyder det ikke, at man ikke er klar til at hjælpe, siger han.

I dag svarer 9,4 procent, at de ønsker at støtte flygtninge. I 2016 lød tallet på 4,5 procent, mens der i 2013 kun var 2,3 procent, der svarede, at de ville støtte flygtninge med et økonomisk bidrag.

- Sidste gang, vi lavede den undersøgelse, var det lidt chokerende, at den viste, at der var flere, der ville støtte dyrevelfærd end ofre for krig.

- Så det er dejligt at se, at det efterhånden er lykkes at gøre det klart for folk, at dem, der flygter fra krig faktisk er værd at støtte, siger Anders Ladekarl.

Han mener, at det først og fremmest er krigen i Syrien, der har fået danskernes øjne op for, at der er behov for hjælp på flygtningeområdet.

- Den brutale krig har gjort krigens ofre nærværende for rigtig mange mennesker, siger han.

Derudover er det også det massive fokus, der har været på flygtninge fra medier og politikere, som har været med til at gøre danskerne mere bevidste om, at der er behov for hjælp ifølge Anders Ladekarl.

I 2013 indsamlede Røde Kors i Danmark lidt over 3,5 millioner kroner til indsatsen i Syrien, og i 2016 var tallet 7,9 millioner kroner.

Derfor mener Anders Ladekarl, at det viser, at der også er handling bag danskernes ord.

- Det er ikke bare noget, folk siger. Vi har også kunne mærke det på vores donationer, siger han.