Danskerne er ikke så ”woke”, som forskerne forventede

Selvom diskussioner om "kagepersoner" og "blackface" lader til at splitte, er der stor enighed i befolkningen. Over 80 procent afviser identitetspolitiske mærkesager, viser undersøgelse

Selvom man næppe finder en nutidig skuespiller, der vil gøre Karl Stegger i "Styrmand Karlsen" (1958) kunsten efter og optræde iført sort ansigtsmaling, er diskussionen om "blackface" ikke noget, der for alvor støder danskerne.
Selvom man næppe finder en nutidig skuespiller, der vil gøre Karl Stegger i "Styrmand Karlsen" (1958) kunsten efter og optræde iført sort ansigtsmaling, er diskussionen om "blackface" ikke noget, der for alvor støder danskerne. . Foto: Ole Lytken/Det Danske Filminstitut.

Langt de fleste danskere mener ikke, at det at male sig sort i hovedet – såkaldt ”blackface” – er problematisk, eller at vi skal tage hensyn til etnisk baggrund i forhold til eksempelvis sangvalg. Eller at vi bør tage særligt hensyn til folk med ikke-binære kønsidentiteter.

Det viser en ny undersøgelse af danskernes holdninger til identitetspolitiske spørgsmål, som professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen står bag sammen med sin kollega Steffen Selmer. Michael Bang Petersen havde forventet, at de identitetspolitiske spørgsmål ville splitte danskerne.