Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Danskerne er vilde med at lære om lykke

©Michele Constantini/6PA/MAXPPP ; Four leaf clover. *** Local Caption *** Foto: colourbox.com

En positiv tilgang til livet kan læres. Og viden om vejen til lykken skaber også bestsellere

Alle kan skabe sig et mere positivt liv, hvis de arbejder målrettet på det. Det er budskabet i positiv psykologi, som de seneste 10 år har været genstand for intensiv forskning både i udlandet og herhjemme. Og danskerne er vilde med det: Bøger om emnet er regulære bestsellere.

Nils Bjervig er chefredaktør for bogbranchens tidsskrift BogMarkedet, der holder skarpt øje med, hvilke bøger der sælger mest:

– Der er ingen tvivl om, at dét, der var en smal niche for syv-otte år siden, nu er blevet en meget større ting. Tanken om, at man når længere med de positive tanker, og at man selv kan styrke det, ser man nu brede sig til bøger om pædagogik, sportspsykologi og ledelse, siger han.

Læs også: Glæden over det halvtomme glas

Sidste år skabte kendisforfatteren, erhvervspsykolog Sarah Zobel Kølpin tårnhøje salgstal med bogen "Lev dig lykkelig", der indtil videre har solgt mellem 15.000 og 20.000 eksemplarer.

Den er siden fulgt op med en anden sællert: en dvd med meditationsøvelser, som blandt andet sælges gennem bogklubben Psyke & Sjæl. Her vurderer redaktør Helle Arendschneider, at bøger om positiv psykologi er et voksende marked. Blandt klubbens bestsellere ligger også bogen "Lykkelig uden grund" af amerikanerne Marci Shimoff og Carol Kline:

– Flere og flere kommer til den overbevisning, at det, vi fokuserer på, vokser i os. Og når vi fokuserer positivt, bliver vores liv mere positivt. Mange alternativt interesserede har troet på de her begreber i mange år. Men det er ved at komme meget mere bredt ud, siger Helle Arendschneider.

Forfatteren Tor Nørretranders skrev i 2007 bogen "Glæd dig", der blev genoptrykt i flere oplag. Bogen handler om de seneste 10 års forskning i lykke og glæde.

– Der er ny og interessant erkendelse i denne viden. Dén er det interessant for folk at læse om. Og hvem vil ikke gerne være glad? spørger Tor Nørretranders, der dog gerne vil skelne mellem bøger baseret på den seriøse forskning og det, han kalder "selvhjælpsbøger og deres hurra-hurra".

Dansk Psykologisk Forlag udgav i sidste uge bogen "Positivitet – kilder til vækst i livet" af den amerikanske guru inden for positiv psykologi Barbara L. Fredrickson. Og den type bøger sælger godt, selvom det er i den lødige ende af håndbogslitteraturen, siger Mette Popp-Madsen:

– Hvor man inden for psykologien førhen forskede i, hvorfor folk havde det skidt, interesserer forskerne sig mere og mere for, hvorfor vi har det godt. Det bliver taget alvorligt på den videnskabelige måde. Og vi mærker, at det er et felt, der sælger, også selvom det ikke er populariseret, siger Mette Popp-Madsen.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk