Prøv avisen

Danskerne gav Dronningen en varm januarhyldest

Gaven fra Folketinget og regeringen til Dronningen var dette farverige tæppe med rigsvåbnet i midten. – Foto: Liselotte Sabroe.

I løbet af Dronningens 40-års regentjubilæum har hun mødt opbakning fra mange tusinde danskere. Det skyldes nærvær og overraskelse, lyder et bud

En guldkaret trukket af seks kridhvide heste kørte i lørdag gennem Københavns gader med Dronningen.

Guldkareten var bare et af tiltagene i anledningen af Dronningens 40-års regentjubilæum og tegnede om noget et billede af monarkiets særlige status i landet. Langs Københavns gader stod folk med vink, flag og kameraer stuvet tæt sammen for at få et glimt at regenten.

LÆS OGSÅ: Biskop roser dronningens rummelighed

En Voxmetermåling foretaget for Ritzau viste i sidste måned, at 82 procent af befolkningen er tilhængere af monarkiet, mens kun 12 procent mener, at Danmark bør ændre styreform til en republik. Weekendens begivenheder har da også trukket mange tusinde danskere til, hvad enten turen gik til Københavns Rådhus, balkonen på Amalienborg eller Roskilde Domkirke.

Et bud på Dronningens enorme succes som regent kom fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S), da hun var på officielt besøg på rådhuset som led i jubilæet.

De har rutine i at være dronning, men aldrig har De optrådt rutinemæssigt. De har udvist nærvær og professionalisme. De har gjort det, folket forventer, og samtidig har De overrasket og vist nye sider af Dem selv. Det er i virkeligheden nok hemmeligheden bag Deres popularitet, sagde overborgmesteren.

Alt imens stimlede tilsyneladende enige tilskuere sammen på Rådhuspladsen for at få et glimt af Dronningen og vaje med de mange medbragte flag.

Til spørgsmålet om, hvorvidt de var royalister, svarede mange klart nej, men alligevel røg lovprisende ord gennem luften og i retningen af landets regent. Eller som en af de mange tilskuere, Per Hjalholt på 54 år, sagde:

Vi er meget heldige i forhold til andre lande, at vi har sådan en god kongefamilie. Hvis ikke vi havde haft det, havde jeg ikke været skabsroyalist.

Politikere på Christiansborg havde også en gave til Dronningen i anledning af hendes 40-års regentjubilæum: et farverigt tæppe med rigsvåbnet i midten.

Dronningen fik i går overrakt tæppet i røde, gule og blå farver søndag. Folketinget og regeringen er gået sammen om gaven, der skal blive på Christiansborg.

Det er designeren Jenny Hansen fra Hobro, der har lavet tæppet i samarbejde med Dronningen selv, som altså ikke kan være blevet synderligt overrasket over gaven.

Og den jyske designer er stolt over sit samarbejde med Danmarks dronning.

Det er en stor ære, og det er det største værk, jeg har været med til at lave, sagde hun til DR.

Det vævede tæppe har da også været et ganske stort arbejde, ikke mindst på grund af størrelsen på seks gange seks meter.

Foruden Dronningen var også prins Henrik, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med til overrækkelsen af Folketingets gave.

Regenten fik overrakt sin gave, efter at hun havde deltaget i statsråd nummer 500 i Folketinget.

Den to dage lange hyldest til Dronningen kulminerede i går med et overdådigt gallataffel på Christiansborg Slot. Her blev Danmarks dronning fejret for sine 40 år på tronen. Og det er med statsminister Helle Thorning Schmidts (S) ord måske noget, vi aldrig kommer til at opleve igen. /ritzau/

Titusinder var i går mødt frem på Amalienborg Slotsplads, hvor den kongelige familie vinkede fra balkonen. – Foto: Keld Navntoft.