Prøv avisen

Danskerne skal have bedre muligheder for at dø hjemme

En ny statue af Moder Teresa rengøres i den sydindiske by Hyderabad den 12. august 2010. Statuer af indiske ledere og frihedskæmpere udstilles i forbindelse med fejringen af landets uafhængighedsdag, som bliver markeret den 15. august. Foto: Hanna Sotany.

MED AFSTEMNING Alt for ofte afsluttes livet på hospitalet frem for hjemme trods patientens ønske om det modsatte. Nu skal et stort forskningsprojekt bane vejen for, at flere kræftsyge danskere kan blive passet hjemme i den sidste del af livet

Vil du passes og plejes hjemme frem for her på hospitalet? Det spørgsmål skal stilles til langt flere uhelbredeligt syge kræftpatienter. Op mod 80 procent af dem vil nemlig gerne være hjemme, men dør alligevel ofte på hospitalet, fordi deres situation forbliver uafklaret, og de ikke får tilbud om pleje, behandling og omsorg såkaldt palliativ behandling derhjemme. Men det skal et nyt forskningsprojekt på Rigshospitalet forsøge at ændre.

LÆS OGSÅ: Det er godt at mindes de døde

Der er relativt få i Danmark, som tilbringer den sidste tid i eget hjem. Ofte er der ikke taget aktivt stilling til de her patienters sidste tid. Man får ikke talt om det og ser lige tiden an, dagene går med mere diagnostik og behandling, og lige pludselig er man fanget på hospitalet, fordi man er for dårlig til at flytte hjem. Men et hospitalsophold er bestemt ikke ideelt i den sidste tid. Så det vil det her projekt gerne lave om på, siger leder af forskningsprojektet Per Sjøgren, nyudnævnt professor i palliation ved onkologisk afdeling, Rigshospitalet.

LÆS OGSÅ: Man må langsomt lære at dø

Det femårige forskningsprojekt skal afklare, om hurtig hjemsendelse fra hospitalet af patienter med fremskreden kræft og videre behandling og pleje fra et team af palliative specialister er bedre end den standardbehandling, der finder sted i dag. Efterfølgende skal der forskes i forskelle på blandt andet livskvalitet, overlevelse og de pårørendes oplevelse.

Mange patienter er godt klar over, at de er meget syge, men er måske ikke blevet præsenteret for, at de er ved at dø. Den samtale er alt for vanskelig og ikke etisk acceptabel, med mindre patienten eller de pårørende selv ønsker det. Men man skal tale for hurtig udskrivelse og pleje og viderebehandling af et team i eget hjem, siger Per Sjøgren.

Kun 26 procent af danskerne dør hjemme mod eksempelvis Holland, hvor tallet er over 40 procent, fordi man der har satset meget mere på palliativ pleje i hjemmet. Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, modtager danske dødeligt syge kræftpatienter ofte først palliativ pleje de allersidste uger af livet. Og det er for sent, mener eksperter i omsorg og pleje af døende. Blandt andre overlæge ved Vejle Sygehus Tove Vejlgaard, formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin:

Der er meget stor brug for den viden, det her projekt kan indsamle, og det kan være med til at sætte fokus på betydningen af tidligt i forløbet at italesætte patientens ønsker. Den slags sker alt, alt for sent i forløbet eller ofte slet ikke, siger Tove Vejl-gaard, der ikke mener, det skyldes berøringsangst hos personalet, men blot at man ikke har tradition for at gøre det, at der er travlhed, og at man måske tror, andre taler med patienten om det.

Forskningsprojektet skal også afklare, hvad der koster mest: palliativ pleje i hjemmet eller indlæggelse på en hospitalsafdeling. Noget som aldrig har været undersøgt ej heller på europæisk plan.

Hvis projektet viser, at det er billigere at sikre hurtig opsporing og udskrivelse til omsorg, pleje og behandling og samtidig fremmer, at patienterne kan være dér, hvor de helst vil være, så er det en vindersituation for begge parter, og så tror jeg, at hele vores område får endnu mere vind i sejlene, siger Tove Vejlgaard.

Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen mener, at det er vigtigt, at det bliver et tilvalg at dø hjemme og ikke et fravalg af hospitalsvæsenet eller omvendt. For som det er i øjeblikket, kan man godt være bekymret for, om der er det nødvendige professionelle apparat til at tage sig af døende i egen bolig:

Men meningen med det her projekt er jo netop at finde ud af, om det kan blive en god død for dem, som ønsker at dø hjemme, hvis de rette betingelser er til stede, siger han.

Projektet går i gang den 1 . januar.