Danskerne sover for lidt

Søvnforskere skønner, at mellem 10 og 20 procent af befolkningen har behandlingskrævende søvnforstyrrelser

Lægerne Søren Berg og Jan Ovesen fra søvnklinikken ScanSleep i København ses her sammen med en af klinikkens mange patienter. (Foto: Leif Tuxen)
Lægerne Søren Berg og Jan Ovesen fra søvnklinikken ScanSleep i København ses her sammen med en af klinikkens mange patienter. (Foto: Leif Tuxen).

Søvnklinikken ScanSleep har siden sin åbning for et år siden undersøgt og behandlet 350 patienter med søvnproblemer. I år ventes antallet af patienter at stige til cirka 800, og en udvidelse af klinikken i København og en filial i Jylland er undervejs.

- Vi forventer at få så mange patienter, fordi den nye lov om behandlingsgaranti medfører valgfrihed, når ventetiden til det offentlige sygehusvæsen overstiger to måneder, siger overlæge og klinikchef Jan Ovesen, Scan- Sleep.

Inden for det seneste år er der blevet etableret otte nye private søvnklinikker i Danmark. Det nye marked for behandling af søvnforstyrrelser skyldes dog ikke udelukkende, at der siden juli 2002 er blevet åbnet op for offentligt tilskud via behandlingsgarantien.

Ifølge søvnforskerne har et stigende antal danskere problemer med at sove. Mellem 10 og 20 procent skønnes at have alvorlige søvnproblemer, og helt op til en tredjedel af befolkningen menes at lide af lejlighedsvise søvnproblemer. Det drejer sig om forstyrrelser som snorken og søvnapnø, som mellem 50.000 og 100.000 danskere lider af, og insomni, søvnløshed. Konsekvensen er træthed og uoplagthed og i værste fald risiko for arbejds- og trafikulykker. For eksempel sker store ulykker som Tjernobyl-katastrofen som følge af menneskelige fejl på grund af for lidt søvn, påpeger klinikchef Jan Ovesen og fortsætter:

- Flere og flere danskere har problemer, fordi søvnen bliver negligeret og ikke får den tid, den skal have. I forhold til for 100 år siden sover vi i gennemsnit en time til halvanden mindre om natten.

Unge med jetlag

Overlæge Poul Jennum, der er formand for Dansk Søvnselskab og leder af søvnlaboratoriet på Amtssygehuset i Glostrup, konstaterer, at søvn hænger nøje sammen med livsstil, og at den har ændret sig meget siden 1950´erne, hvad angår familie, skole og arbejdsmarked.

- Vi synes, vi skal nå flere ting. Vi står tidligt op og skal have tre børn ud af døren og afleveret i institutioner og skole. Vi har længere transporttid på arbejde, og så spiser vi helst en kort frokost. Vi bliver lidt længere på arbejdet, og så når vi ikke at hente børnene før lukketid. Der bliver lavet hurtigt mad, og så skal man lige falde ned oven på dagen med en halv flaske vin og en pose chips. Så skal man ikke undre sig, hvis man sover dårligt, siger Poul Jennum.

Også børn og unge mærker problemet.

- I Norge har man opdaget, at niveauet er faldet i gymnasiet, og det skyldes, at unge sover for lidt. De har jetlag mandag og tirsdag, fordi de er kommet for sent i seng i weekenden og har været ude at bumle. Vi er ved at få en generation af mennesker, der har fået for lidt søvn som teenagere, og vi ved ikke, hvad konsekvenserne er på langt sigt, siger overlæge Søren Berg, ScanSleep.

Der er 12 til 18 måneders ventetid på at få målt søvnproblemer i det offentlige sygehusvæsen i Danmark. Behandlingsgarantien omfatter kun søvnapnø.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

remar@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere i Kristeligt Dagblad fredag 24. januar 2003 og artiklen »Søvnløs i centrifugen« her på www.kristeligt-dagblad.dk