Prøv avisen

Danskerne vil have én tid og droppe skift

I Danmark synes langt de fleste borgere, at det er en helt udmærket idé at afskaffe de to årlige skift mellem vintertid og sommertid. Det viser en Voxmeter-undersøgelse for Ritzau. Foto: Jeff Pachoud/arkiv/Ritzau Scanpix

Europas borgere ønsker at droppe de årlige skift mellem vinter- og sommertid. Derfor vil EU-Kommissionen indføre én tid. Og det er en fin idé, mener danskere.

Siden 1916 har danskerne stillet uret en time frem, når forår blev til sommer. Men det kan snart være slut med at skifte fra vinter- til sommertid og omvendt.

I Danmark synes de fleste borgere, at det er en helt udmærket idé at afskaffe de to årlige skift mellem vintertid og sommertid. Det viser en Voxmeter-måling for Ritzau.

Her svarer 48,2 procent, at de ønsker tidsskiftet afskaffet, mens 37,7 procent vil bevare det. De resterende 14,1 procent er i tvivl.

EU-Kommissionen vil gøre en ende på de årlige tidsskift, efter en undersøgelse viste, at millioner af europæiske borgere gerne vil slippe for at stille uret frem og tilbage.

Af den grund ventes EU-Kommissionen at præsentere nogle konkrete forslag, som EU-Parlamentet og medlemslandene skal tage stilling til.

84 procent af de 4,6 millioner europæere, som besvarede undersøgelsen, vil droppe tidsskiftet. Og flere end hver tredje af dem har en "negativ" eller "meget negativ" oplevelse, når tiden ændres.

Men langt de fleste danskere er ikke generet af overgangen fra vinter- til sommertid og omvendt. Det svarer 74,2 procent af de adspurgte. Dog svarer 23,1 procent, at de bliver generet af skiftet.

Overgangen fra en tid til en anden har ikke nogen væsentlig biologisk betydning, fortæller Jens Hannibal, der er overlæge ved Bispebjerg Hospital og forsker i døgnrytme og konsekvenserne for vores helbred.

- Hvis vi går til fest eller ser film til sent ud på natten, så ændres vores rytme. Når vi så vågner dagen efter, har vi i virkeligheden oplevet sådan en påvirkning, som der sker, når tiden skifter.

- Det indre ur bliver forstyrret. Men jeg vil sige, at der næppe er noget farligt ved, at man skifter tidszoner, så længe det blot er én time.

Overlægen peger på, at det kan få en negativ indflydelse på menneskers psykologiske mekanismer, hvis sommertiden afskaffes.

- Man skal ikke underkende, at de fleste oplever det som positivt, at man får en time ekstra lys om dagen ved skiftet til sommertid, siger han.

EU-Kommissionen lægger op til, at hvert enkelt land selv kan vælge, om der skal være vintertid eller sommertid året rundt.

/ritzau/