Prøv avisen

Danskerne vil tilbage til naturen

Der er helt klart nogle back-to-basics-tendenser i øjeblikket, hvor man gerne vil sove ude, få fuldskæg og hugge brænde med økse, siger direktør i Friluftsrådet Jan Ejlsted.

Flere end nogensinde tager jagttegn, vinterbaderklubberne har lange ventelister, og spejderforeningerne oplever vækst. Det er et udtryk for en længsel efter det, vi kommer fra, og som vi er vokset fra – nemlig naturen, mener ekspert

I stedet for at kigge op i et kedeligt loft med lamper, kan man se himlen. Luften er ikke oset og tung, men frisk og klar. Lyden af trafikstøj og menneskemylder erstattes af stilhed, måske afbrudt af fuglesang.

Jo, naturen kan noget, som byen og livet inden døre ikke kan, og det har mange danskere genopdaget.

Antallet af medlemmer i vinterbaderklubberne er således siden 2009 steget fra omkring 10.000 aktive til over 30.000, flere end nogensinde tager jagttegn, og spejderforeningerne får flere og flere medlemmer.

Danskerne vender tilbage til naturen, og den tendens har Miljø-og Fødevareministeriet også set. Det har således udvidet listen over de skove, hvor det er tilladt at overnatte med yderligere 25. Det vil sige, at der nu er 201 skove, hvor det er tilladt at overnatte gratis, hvilket danskerne også i stigende grad benytter sig af.

Ifølge direktør i Friluftsrådet Jan Ejlsted er der opstået en større interesse for de mere specifikke udendørs aktiviteter. Det kan ses som et udtryk for et øget behov for selvrealisering, mener han.

”Der er rigtig mange, der i højere grad end tidligere forsøger at udtrykke deres identitet gennem deres forhold til naturen. Der er helt klart nogle back-to-basics-tendenser i øjeblikket, hvor man gerne vil sove ude, få fuldskæg og hugge brænde med økse,” siger han.

Det bekræfter lektor i bioetik og medlem af Det Etiske Råd Mickey Gjerris. Vi vil have bekræftet vores forestilling om urmennesket og have kontakt med vores rødder.

”Jeg ser det som et udtryk for en længsel efter at være i kontakt med det, vi er vokset ud af – nemlig naturen. Vi har fjernet os så langt fra naturen, at vi slet ikke kan få øje på den længere,” siger han.

Vi er en del af meget kontrollerede omgivelser, hvor vi konstant forsøger at sikre os selv, forklarer han. Nu vil vi ud, hvor vi med vores krop og sind kan mærke, at vi også hører til i naturen og ikke kun i byerne.

”Vi er en del af naturen, og derfor er det at være i den også en måde at realisere sig selv på. Vi søger kontakten med de sider af os selv, hvor vi kan føle os ydmyge og små, og for mange handler det nok også om at prøve nogle grænser af og være udsat for situationer, man ikke helt kan kontrollere,” siger Mickey Gjerris.

Han mener, det er fristende at knytte det til den travle hverdag, mange danskere har. Vi pisker rundt i hamsterhjulet og sidder foran skærme og taler med mennesker, der også sidder foran skærme.

”Jo mere, vi fjerner os fra naturen, jo mere længes vi efter den,” siger han.

Og netop længslen efter naturen er noget, man mærker i Dansk Spejderkorps, hvor medlemstallet er steget hvert år siden 2007. I stedet for at sidde i en rundkreds i et klubhus har klubberne i højere grad rykket deres aktiviteter udenfor, siger kommunikationschef Peter Tranevig.

Flere lokale spejdergrupper har sågar solgt deres spejderhytter, fordi de alligevel ikke bruger dem, siger han. De vil være ude uanset årstiderne.

Selv når vi sidder foran tv-skærmen, må det meget gerne handle om, at vi skal ned i tempo og bruge naturen, hvilket DR-programmerne ”Bonderøven” og ”Nak og æd” er gode eksempler på, forklarer han.

”Når vi er ude, mærker vi i højere grad vores sanser. Der er langt mere, man kan og skal forholde sig til, og det tiltaler folk. Som spejdere har vi jo siden de første grupper i begyndelsen af 1900-tallet taget udgangspunkt i friluftslivet, men det kom vi til at gå en smule væk fra. Men de seneste år har vi genopdaget glæden ved udelivet,” siger han.

”Der er rigtig mange, der i højere grad end tidligere forsøger at udtrykke deres identitet gennem deres forhold til naturen. Der er helt klart nogle back-to-basics-tendenser i øjeblikket, hvor man gerne vil sove ude, få fuldskæg og hugge brænde med økse,” siger direktør i Friluftsrådet Jan Ejlsted. Foto: Johan Gadegaard