Prøv avisen

Danskernes seksualitet bliver stadig mere flydende

Allerede under de indledende øvelser til danmarkshistoriens største sex-forskningsprojekt er forskerne nået frem til den erkendelse, at danskernes seksualitet at sværere end nogensinde at opdele i kategorier. Modelfoto. Foto: Nima Stock/Ritzau Foto

Der kommer stadig flere facetter på, hvordan moderne mennesker forstår og udlever deres seksualitet. Men intet tyder på, at babyer, heteroseksuelle parforhold eller dybe sjælevenskaber mellem elskende er på vej ud

Allerede under de indledende øvelser til danmarkshistoriens største sex-forskningsprojekt er forskerne nået frem til den erkendelse, at danskernes seksualitet at sværere end nogensinde at opdele i kategorier.

”Du kan ikke bare spørge: ’Er du homoseksuel, biseksuel eller heteroseksuel?’. For det første, fordi der vil være folk, som svarer: ’Jeg er aseksuel’, ’Jeg er panseksuel’ eller noget helt tredje. Og for det andet, fordi folk med rette kan spørge: ’Hvad mener I med det? Er det min identitet, mit følelsesliv eller mine faktiske erfaringer, I spørger til?’. Vi er nødt til at være meget mere differentierede end vores kolleger for 50 år siden,” forklarer Christian Graugaard, professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

Sammen med overlæge Morten Frisch fra Statens Serum Institut i København er han gået i gang med Projekt Sexus, som har været forberedt i flere år, og som går ud på at kortlægge samspillet mellem seksualitet, livsstil og sundhed i den danske befolkning gennem en omfattende spørgeskemaundersøgelse, som tusindvis af danskere i alderen 15-89 år inviteres til at indgå i. Projektet er det første af sin art i verden. Undersøgelsen gennemføres til efteråret, men en pilotundersøgelse har allerede givet de første fingerpeg om danskernes seksuelle sundhed.

Hvis man undersøger den eksisterende og meget omfattende forskning i det uopslidelige emne sex, er det tydeligt, at de danske forskeres behov for en mere differentieret spørgeteknik bunder i, at seksualitet i vores ende af verden bliver stadig mere sammensat, facetteret og forskelligartet. Allerede i 1994 beskrev den britiske sociolog Anthony Giddens sin samtids pardannelse som ”plastisk seksualitet”, og i 2003 indførte hans polsk-britiske kollega Zygmunt Bauman det omtrent tilsvarende begreb ”flydende kærlighed”.