Danskhed kan læres

VÆRDIER I FREMTIDEN: Danskhed skal for fremtiden bygges op om værdier og ikke etnisk tilhørsforhold, mener vinder af prisopgave om fremtidens danske værdier i globaliseringens æra

Mon ikke champagnepropperne sprang, da Hans-Henrik Andersen fik at vide, at han var vinderen af JL Fondets årlige prisopgave og dermed også præmien på 200.000 kroner.

På omkring 50 sider har han redegjort for hvilke ikke-materielle værdier, der skal være grundlæggende i et fremtidigt Danmark, og dommerkomitéen fandt, at hans besvarelse om, at danskhed kan læres, var den bedste blandt ni kvalificerede bud.

JL Fondet, der er moderfond for J. Lauritzen og DFDS, udskriver hvert år en ny prisopgave med et væsentligt samfundsmæssigt perspektiv. I år lød opgaven at indkredse, analysere og vægte tendenser og muligheder for at kombinere et dansk og nordeuropæisk kulturelt særpræg med et behov for globale, ikke-materielle værdier i en senior- og juniorkonkurrence.

I seniorkonkurrencen analyserer 52-årige Hans-Henrik Andersen fra København, hvordan den danske nationalfølelse er opstået på grund af ydre fjender. Han fremhæver, at Danmark nu og i fremtiden er i en ny værdifuld situation uden ydre fjender. Det åbner for at bygge danskhed op om værdier frem for etnisk tilhørsforhold.

"Som de øvrige besvarelser er det en optimistisk vurdering af muligheder i Danmark for at møde fremtiden og de fremmede, og det kan være en anledning til, at vi besinder os på, hvad der får os til at føle os som danske og burde melde stærkere ud om i stedet for at lukke os over for det fremmede og finde det truende", skriver dommerkomitéen i sin indstilling.

Hans-Henrik Andersen fremhæver desuden, at forestillingen om den "romanbladslignende lykketilstand" skal droppes til fordel for en lyst og motivation til det liv, som faktisk leves. At lykken skal findes i processen og ikke være en tilstand pakket ind i lyserøde skumdrømme for enden af en lang vej. Han beskriver og analyserer også, hvordan økonomi og miljø hænger sammen i en globaliseret verden, og at sundhed er et personligt ansvar. Det er en værdi at erkende et medansvar for sit fysiske og åndelige liv.

Mange af deltagerne havde bygget deres besvarelser op om personlige erfaringer, og det glædede priskomitéen.

– Hvis de kunne strukturere besvarelserne, tror vi, at de når flere mennesker end en prisopgave fra universitetet, siger professor dr.med. Povl Riis, der er med i dommerkomitéen.

Den består desuden af forfatter Ebbe Kløvedal Reich samt tidligere leder af forskningscentret Risø Niels W. Holm.

Andenpræmien på 100.000 kroner blev vundet af professor og sociolog Peter Gundelach og Pia Hjørnø.

I konkurrencen for unge mellem 15 og 20 år med 11 besvarelser vandt Esben Carlsen fra København 2. præmien på 10.000 kroner, mens Tea Stevnhøj Melgaard vandt førsteprisen og de medfølgende 25.000 kroner. Ved gårsdagens prisuddeling roste Povl Riis de unges besvarelser for at være både modige og originale og i særdeleshed er der rosende ord til den 15-årige vinder, der har bygget sin opgave op som fiktion.

– Det er imponerende, at hun vælger en næsten kunstnerisk tilgang til at besvare sådan en opgave og samtidig få udtrykt nogle væsentlige ting. Hun kommer med bud på, hvordan indvandrere i højere grad kan integreres via foreningsarbejdet og opfinder en fjernsynssucces fra 2009, hvor seriens karakterer forelsker sig på tværs af etnisk tilhørsforhold. Det er en måde for almindelige danskere at indse, at også "fremmede" drømmer om det gode liv. Den og de andre besvarelser viser, at unge gerne vil diskutere vægtige ting som værdier, etik og moral, siger Povl Riis.

Fondets bestyrelse overvejer at udgive de fire prisvinderes tekster, så de kan indgå i undervisningen på højskoler, gymnasier og i folkeskolen.

bindslev@kristeligt-dagblad.dk