Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Datatilsyn vil se på sag om datahøst

Dating-appen Grindr har omkring 27 millioner brugere. Det skal nu undersøges, om deres indsamling og deling af data er ulovlig. Foto: Chris Delmas/Ritzau Scanpix

Datatilsynet vil nu undersøge norsk afdækning af salg af private data hos apps. Organisationer efterlyser handling, men ifølge ekspert er det svært.

De fleste kender det nok. Man downloader en gratis app til sin telefon, ruller hurtigt igennem vilkårene og trykker "accepter".

Men en ny undersøgelse, foretaget af det norske forbrugerråd, peger ifølge Jyllands-Posten nu på, at man hurtigt kan komme til at betale med andet end penge.

Det norske forbrugerråd har afdækket, hvordan ti apps indsamler og deler forbrugeres private oplysninger med en tredjepart.

Det gælder blandt andet dating-apps som Grindr, Tinder og Happn, som har millioner af brugere. Rådet har nu anmeldt firmaet bag Grindr samt fem annoncørvirksomheder til det norske datatilsyn, der skal vurdere, om datahøsten er ulovlig.

Rapporten får både Etisk råd og Forbrugerrådet Tænk i Danmark til at slå alarm.

- En ting er, at man giver tilladelse til det i en motions-app, men hvad hvis de data kan køres sammen med, hvad du eksempelvis henter af recepter på apoteket?

- Det giver mulighed for at samkøre personfølsomme oplysninger, som forbrugeren ikke er bekendt med ligger på nettet, siger Anne-Marie Axø Gerdes, der er formand for Etisk Råd.

Etisk Råd kom i efteråret med flere anbefalinger omkring sundhedsapps' indsamling af data.

Blandt andet bør det ifølge Etisk Råd aldrig være et krav for brug af en app, at man accepterer indsamling og anvendelse af private data.

Forsikringsselskaber og arbejdsgivere skal heller ikke have mulighed for at tilgå dataene, og der skal være bedre oplysning til forbrugerne.

Datatilsynet oplyser til Ritzau, at man nu vil kigge grundigt på materialet og tage kontakt til det norske datatilsyn.

Det er netop, hvad man har efterlyst hos Forbrugerrådet Tænk i Danmark. De ti apps, der er undersøgt, deler og sælger nemlig data til op imod 140 samarbejdspartnere, siger seniorjurist Anette Høyrup.

Hun ønsker mere gennemsigtighed fra app-udviklerne.

- Man kan sagtens forestille sig, at apps i fremtiden tydeligt forklarer, hvilke oplysninger de bruger til hvilke formål.

- Det kan man jo godt tage stilling til. Men i den her udbredte form for høst, hvor det er så automatisk og uigennemsigtigt, har vi problemet.

En undersøgelse fra Ingeniørforeningen og Forbrugerrådet Tænk viser, at 77 procent af danskerne angiver, at videregivelse og salg af oplysninger om deres adfærd til tredjepart er en dårlig idé.

Alligevel godkender mange vilkårene i blinde, viser undersøgelsen, og så kan det være svært at stille noget op.

Spørger man it-sikkerhedsekspert og medstifter af CSIS Group, Peter Kruse, er meget da også op til forbrugeren selv.

Hvis noget er gratis, er det enten for godt til at være sandt, eller også bliver forbrugeren selv produktet, forklarer han.

- Skal man gøre noget her, er det at uddele bøder på baggrund af lovgivning, og jeg er en smule usikker på, hvor meget man kan gøre.

- Jeg tror, at vi igennem databeskyttelsesloven har gjort, hvad vi kunne i forhold til at begrænse dataindsamlingen," siger Peter Kruse.

I en mail til Ritzau afviser en af de anklagede parter, dating-appen Tinder, at dele private oplysninger til tredjepart. Virksomheden oplyser, at den kun deler den information, der er nødvendig for at drive appen.