Datatilsynet afviser Helsingørs appel om brug af Chromebooks

Helsingør er ikke lykkedes med at få ophævet forbuddet mod kommunens brug af Google Workspace i skolerne.

Datatilsynet har forholdt sig til materiale, som Helsingør Kommune har leveret i en sag om brug af Google Workspace i kommunens skoler. Men tilsynet fastholder det forbud, som blev udstedt i juli, oplyser tilsynet i en pressemeddelelse. (Arkivfoto).
Datatilsynet har forholdt sig til materiale, som Helsingør Kommune har leveret i en sag om brug af Google Workspace i kommunens skoler. Men tilsynet fastholder det forbud, som blev udstedt i juli, oplyser tilsynet i en pressemeddelelse. (Arkivfoto). Foto: Paul Connors/Ritzau Scanpix.

Datatilsynet holder fast i, at Helsingør Kommunes brug af Google Workspace ikke er inden for skiven. Tilsynet fastholder derfor sit forbud mod kommunens brug af Google Workspace i kommunens skoler.

Det oplyser tilsynet torsdag.

Tilsynet har udstedt forbuddet, fordi kommunen i tilsynets øjne ikke har sikret elevernes data godt nok.

Helsingør Kommune var ellers ret overbeviste om, at Datatilsynet ville fjerne forbuddet, når først tilsynet fik indblik i kommunens regler for databehandlingen.

3. august forklarede kommunens referencedirektør for skoleområdet, Lars Reich:

- Den opsætning, som vi har af vores Chromebooks for vores elever i Helsingør Kommune, er måske den strengeste opsætning, der er i hele landet, fordi vi har været igennem den her mølle, lød det.

- Vi har været inde i hvert enkelt valg, man kan foretage sig i maskinen, og valgt det strengeste i forhold til datasikkerhed.

Men det har ikke overbevist it-sikkerhedsekspert og jurist i Datatilsynet Allan Frank.

- Den konkrete brug af nogle bestemte redskaber i kommunen er ikke forsvarlig overfor børnenes oplysninger, siger han i en pressemeddelelse.

- Og lidt firkantet sagt er det en konsekvens af kommunens valg og fravalg gennem flere år.

Google Workspace er en pakke af programmer og værktøjer. De tilgås i Helsingør Kommune gennem Chromebook, der er en form for bærbar computer.

Forbuddet er alene udstedt mod Helsingør Kommune. Da forbuddet blev givet oprindeligt, var Datatilsynet dog opmærksom på, at lignende problemstillinger kunne gøre sig gældende i andre kommuner.

Dengang skrev tilsynet:

- Datatilsynet gør opmærksomhed på, at mange af konklusionerne i denne afgørelse formentlig vil gælde andre kommuner, der benytter samme behandlingskonstruktion.

- Datatilsynet forventer derfor, at disse kommuner selv tager relevante skridt på baggrund af afgørelsen - også selv om tilsynet for tiden færdigbehandler et antal af sager vedrørende andre kommuner.

/ritzau/