Prøv avisen
Politisk analyse

De Konservative kaster regeringen ud i krise

Den politiske strid om regeringens landbrugspakke endte tirsdag aften overraskende med, at De Konservative tvang miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at trække sig tilbage. Det skete efter en flere timer lang høring i Christiansborgs landstingssal efterfulgt af et næsten ligeså langt samråd. Foto: Jens Astrup

Det kaster regeringen ud i sin hidtil værste krise, at De Konservative har erklæret mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Klimaet mellem de fire borgerlige partier er langt under frysepunktet, vurderer Kristeligt Dagblads politiske redaktør

Denne artikel er blevet rettet den 24. februar klokken 11:40. Det fremgik tidligere, at De Konservative havde tvunget Eva Kjer Hansen (V) til at trække sig tilbage. Kristeligt Dagblad beklager fejlen

Den politiske strid om regeringens landbrugspakke endte tirsdag aften overraskende med, De Konservative har erklæret mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det skete efter en flere timer lang høring i Christiansborgs landstingssal efterfulgt af et næsten ligeså langt samråd.

Her forsøgte De Konservative at få ministeren til at indrømme, at hun havde afgivet forkerte oplysninger til Folketinget, men ministeren ville ikke erkende andet, end at hun burde have sat en ”stjerne” og fodnote i beregningerne. 

I aftes holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et møde med de borgerlige partier for at få vished om, at partierne fortsat støtter Venstre-regeringen.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, bedyrede, at partiet fortsat støtter regeringen, men at den ”vælter sig selv”, hvis statsministeren ville forlange støtte til alle ministre. 

Med dramaet er regeringen kastet ud i sin hidtil værste krise, og klimaet mellem de fire borgerlige partier er langt under frysepunktet. 

De Konservative står som det mindste borgerlige parti meget svagt, og Lars Løkke Rasmussen har gået ud fra, at støttepartiet ikke turde true regeringens liv. Modsat har De Konservative kopieret Enhedslisten, der under forrige regering tvang daværende justitsminister Morten Bødskov fra posten i december 2013.

Og De Konservative oplevede selv i 2006, at Dansk Folkeparti fældede Lars Barfod (K), som dengang sad på selvsamme post som fødevareminister, som Eva Kjer Hansen nu tvinges væk fra.

Såfremt regeringen fortsætter, står partiet imidlertid nu med de dårligst tænkelige kort, når det handler om at komme igennem med deres krav om at få en tillægsaftale til landbrugspakken, som kunne kompensere for de miljøforringelser, den øgede udledning af kvælstof vil føre til.

Liberal Alliance har på forhånd blankt afvist at støtte yderligere tiltag, og med en ny minister på posten vil det formentlig ikke blive nemmere at komme igennem med det konservative krav.

De øvrige borgerlige partier vil mene, at De Konservative har overspillet deres rolle, og at partiet i hvert fald ikke kan få yderligere indrømmelser.

Og selve landbrugspakken vil blive gennemført, såfremt regeringen fortsætter, da De Konservative i går også lovede, at de vil stemme for pakken ved afstemningen i morgen.

Under alle omstændigheder er det det borgerlige Danmark, der gør det særdeles vanskeligt for venstre-regeringen at komme igennem med de mange reformer, der venter senere på foråret og til efteråret.