De Radikale går igen ind for at adskille kirke og stat

Med snævrest mulige margin besluttede Radikale Venstre på sit landsmøde fortsat at arbejde for at skille stat og kirke

Margrethe Vestager på talerstolen ved Det Radikale Venstre 's landsmøde i Nyborg lørdag 14. september 2013. (Foto: ERik Refner/Scanpix 2013)
Margrethe Vestager på talerstolen ved Det Radikale Venstre 's landsmøde i Nyborg lørdag 14. september 2013. (Foto: ERik Refner/Scanpix 2013). Foto: ERik Refner Denmark.

Radikale Venstre vil adskille kirke og stat. Det blev endnu engang slået fast på partiets landsmøde i Nyborg. Man arbejder for, at Danmark skal have ændret sin grundlov, og en del af forslaget handler om, at kirke og stat skal skilles.

Det gav anledning til debat på landsmødet, hvor flere delegerede forsøgte at afværge forslaget ved at stille ændringsforslag. Et af dem gik ud på, at andre trossamfund skulle ligestilles med folkekirken, samtidig med at man fastholder den nuværende passus i grundloven om, at Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke. Det blev imidlertid stemt ned.

LÆS OGSÅ
: Synode bliver første skridt mod adskillelse af stat og kirke

Blandt de delegerede argumenterede blandt andre De Radikales tidligere folketingsmedlem og kirkeordfører Bente Dahl for at fastholde kirke-stat-forbindelsen men med et armslængdeprincip for forholdet mellem de to, ligesom man kender det fra kulturen.

Folkekirken og staten vil være godt tjent med et armslængdeprincip, som sikrer, at folkekirken og politikerne ikke blander sig i hinandens forhold, sagde Bente Dahl.

LÆS OGSÅ:Kun som institution kan folkekirken have et forhold til staten

Sekretariatsleder Hans Grishauge fra Grundtvigsk Forum argumenterede også imod forslaget om at skille kirke og stat med det argument, at det ville stoppe en grundlovsændring, fordi andre partier under ingen omstændigheder vil være med til at skille kirke og stat.

Han og andre delegerede forsøgte at få vedtaget et ændringsforslag om, at grundlovens gamle ord om, at folkekirkens forhold ordnes ved lov snarest gøres til virkelighed.

Det forslag ville i praksis have fastholdt forbindelsen mellem kirke og stat, men det blev lige netop ikke vedtaget. Afstemningen om forslaget endte 152 mod 152, og dermed bortfaldt det. Og dermed arbejder De Radikale fortsat for at adskille kirke og stat.