R-politiker: Familierne er blevet glemt under corona

Politisk ordfører for De Radikale Andreas Steenberg, ærgrer sig over, at ægtefæller til danske statsborgere fik særligt svært ved at ses i coronakrisens første fase

 Andreas Steenberg, politisk ordfører for Radikale Venstre. – Foto: Steen Brogaard, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Andreas Steenberg, politisk ordfører for Radikale Venstre. – Foto: Steen Brogaard, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Andreas Steenberg, politisk ordfører for Radikale Venstre, hvad er den mest oversete sag, siden coronakrisen begyndte?

Jeg vil tillade mig at ride en kæphest, som er coronarelateret. Jeg kæmper meget for dansk-internationale familier og par. Det vil sige danske statsborgere gift med en person fra udlandet, typisk uden for EU. Det er et eksempel på, at udlændingepolitikken har mistet sin sunde fornuft, at vores egne statsborgere og deres ægtefæller, ikke har kunnet få en mulighed for at bo her i landet. Det er blevet forstærket under coronaen, for da den begyndte, kunne man ikke engang få lov at se sin samlever, kæreste eller ægtefælle fra et andet land.

De er også blevet ramt af, at hvis du er familiesammenført med en ægtefælle fra et land uden for EU, kan du ikke modtage ydelser i mindst otte år, indtil ægtefællen kan søge permanent ophold. Det vil sige, at hvis du har en ægtefælle, som er blevet arbejdsløs under pandemien, for eksempel fordi vedkommende har arbejdet i servicebranchen, der virkelig har været hårdt ramt, kan du ikke modtage ydelser.

Men det er vel en forholdsvis lille gruppe mennesker, og det drejer sig om en begrænset periode, hvori de ikke har kunnet ses. Hvorfor er det så vigtigt at trække frem?

For det første er der ikke noget vigtigere end den familie, man har, eller den kærlighed man finder. Så kan vi diskutere, om en skat skal fem procent op eller ned, og om man skal holde sig ude af et politiforlig, fordi udgifterne eller indtægterne fra våbenbesiddelse øges med 14 millioner kroner. Alt det der er jo ikke vigtigt i forhold til det at være sammen med sin familie.

Der synes jeg, det er vigtigere at se på, at nogle mennesker lige pludselig kan miste deres familie, hvis en ægtefælle for eksempel bliver fyret.

Der er indført en række hjælpepakker under coronakrisen. Har De Radikale haft dette med som en førsteprioritet i nogle af forhandlingerne om de pakker?

Vi har ikke lavet en prioriteringsliste. Det ville også have været lidt underligt, hvis vi havde sagt, at vi ikke ville være med til at sikre tusinder af arbejdspladser i industrien, hvis vi ikke kan få løst dette her med ægtefællerne i udlandet. Sådan arbejder vi ikke i politik, men vi har haft det med, og vi fik faktisk ændret noget i foråret, sådan, at folk kunne få lov at få besøg af kæreste og ægtefæller.

Så noget af problemet er blevet løst?

Ja, men det er et kontinuerligt problem, for reglerne er blevet strammet op igen. Senest skal man nu vise en negativ coronatest, som maksimalt må være 72 timer gammel, for at kunne rejse ind i Danmark, og der er en række lande i verden, hvor man ikke kan få sådan en test inden for 72 timer. Så der har vi arbejdet for at få indført en kviktest i Københavns Lufthavn.

Hvor mange mennesker vedrører problemet?

Det har jeg ikke tal på. Men antallet af danske statsborgere, der generelt får afvist at få en ægtefælle eller samlever hertil, er omkring 600 om året. Og så er der et par hundredtusinder danske statsborgere, der er gift med udenlandske personer. Så det vedrører en del mennesker.