De små Tænkepause-bøger er en stor salgssucces

De forskningsbaserede bøger i Tænkepause-serien fra Aarhus Universitetsforlag runder nu 500.000 solgte eksemplarer. Næste etape er at få bøgerne ud i verden

En del af de 500.000 ”Tænkepause”-bøger, som indtil videre er solgt, er erhvervet af disse kursister, der i øjeblikket er på kursus i Løgumkloster. Her holder forfattere til de små bøger i serien foredrag om blandt andet tillid og livshistorie.
En del af de 500.000 ”Tænkepause”-bøger, som indtil videre er solgt, er erhvervet af disse kursister, der i øjeblikket er på kursus i Løgumkloster. Her holder forfattere til de små bøger i serien foredrag om blandt andet tillid og livshistorie. . Foto: Claus Fisker/Scanpix.

”Frihed”, ”Kærlighed” og ”Positiv psykologi” er titler på tre bøger, der hver eneste dag langes over boghandlerdiske i Danmark. De tre bøger er de bedst sælgende i Aarhus Universitetsforlags serie ”Tænkepauser”, der også samlet set er blevet en sjælden stor salgssucces.

Ifølge forlagsdirektør Carsten Fenger-Grøndahl er der nu trykt en halv million af de tynde, forskningsbaserede bøger, hvor et begreb eller emne serveres i koncentreret form på bare 60 sider. Og det stopper ikke her. Det høje tempo, hvor der udgives en bog om måneden på nær i juni og juli, fortsætter, og titlerne er foreløbig planlagt frem til 2018.

Samtidig er forlaget nu i fuld gang med at oversætte bøgerne til engelsk, så den letlæste forskningsformidling også kan komme ud i den store verden.

”Foreløbig har vi oversat titlerne 'Tillid' og 'Positiv psykologi', men flere følger helt sikkert efter. Vi synes nemlig, at også mennesker i udlandet har fortjent at få noget godt at læse,” siger Carsten Fenger-Grøndahl og tilføjer:

”Vi tror på projektet, fordi der i øjeblikket er en stigende bevågenhed omkring, hvordan vi tænker og har arrangeret os her i den nordiske og skandinaviske del af verden.”

Helt så let, som det har været at sælge Tænkepauserne i Danmark, bliver det næppe i udlandet, erkender forlagsdirektøren. Mens serien er unik i Danmark, er der i mange andre lande, især Storbritannien og USA, en stærkere tradition for en mindre elitær formidling af forskningen og dermed også konkurrerende bogserier.

Et eksempel på Tænkepausernes udbredelse i Danmark er denne uges kursus på Løgumkloster Refugium. Med udgangspunkt i bøgerne ”Tillid”, ”Livshistorien”, ”Natur” og ”Positiv Psykologi” bliver der holdt foredrag, taget på udflugter, spillet musik og deltaget i samtaler, der kan føre til nye erkendelser.

”Forskning kan give os redskaber til at se verden på nye måder. Det er herligt at få ny viden af mennesker, der ved noget og brænder for den viden. For mig er det en langt bedre ferie end at ligge på en strand,” siger Irene Gjermandsen, der sammen med sin mand holder efterårsferie på Løgumkloster Refugium fra sit arbejde som laboratorieleder.

81-årige Birthe Bjerg er også indlogeret på Løgumkloster Refugium i denne uge, og hun kendte på forhånd Tænkepauserne fra et foredrag på sit lokale bibliotek.

”Det er en fantastisk bogserie,” siger hun.

Refugiets forstander Helle Skaarup fik idéen til at sætte tidens strømninger under lup ved hjælp af Tænkepauserne, fordi hun mener, at der i bøgerne findes nyttig viden, som ikke altid kommer ud og får virkning i hverdagslivet.

Nummer 32 i Tænkepause-serien, ”Korruption”, er netop udkommet.