Prøv avisen

De sultestrejkende iranere er en religiøst blandet flok

De iranske flygtninge, der sultestrejker i Stefans Kirke på Nørrebro i København, har - modsat pressens hidtidige informationer - mange forskellige religioner Foto: Leif Tuxen

Det er en mere religiøst blandet gruppe af sultestrejkende iranere, der er flyttet ind i Stefanskirken på Nørrebro i København, end det i første omgang er fremgået af mediedækningen. (RETTET 26/5)

RETTET: Det fremgik tidligere, at Niels Nymann Eriksen og Ivar Larsen er henholdsvis nuværende og forhenværende talsmænd for de sultestrejkende iranere i Stefanskirken på Nørrebro i København. Det er forkert. De er, som det fremgår af artiklen nu, henholdsvis nuværende og forhenværende talsmænd for menighedsrådet. Kristeligt Dagblad beklager fejlen. (Rettet den 26/5 kl. 9.23)

Modsat hvad flere medier, herunder Kristeligt Dagblad, hidtil har viderebragt, er kun et mindretal af asylsøgerne kristne.

LÆS OGSÅ: Organisation opgiver hjælp til kirke-iranere

Tre af dem er kristne, to af dem er bahai-troende og de sidste seks har intet religiøst tilhørsforhold, fortæller de selv. Men fælles for dem alle er, at de frygter for deres liv, hvis de vender tilbage til Iran. Ivan Larsen, som op til i går middag var talsmand for menighedsrådet, sagde, at de sultestrejkende ikke har formel tilladelse til at opholde sig i kirken.

Der ligger ikke nogen tilladelse fra menighedsrådet, der giver iranerne lov til at være i kirken. Vi er blevet påført en opgave ved at de kommer her, som vi må løse på en eller anden måde, men hvad der præcis skal ske, ved vi endnu ikke, sagde Ivan Larsen, da han stadig var talsmand for menighedsrådet.

Menighedsrådets nye talsmand er Niels Nymann Eriksen, indvandrerpræst ved Apostelkirken på Vesterbro. Han deltog i aftes i et møde med menighedsrådet, hvor de skulle diskutere situationen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ham.

Til Kristeligt Dagblad i torsdags sagde sultestrejkende Amir Hossein, som for ni år siden flygtede fra Iran, fordi han blev kristen, at han bliver slået ihjel, hvis han vender tilbage:

De (asylmyndighederne, red.) siger, at der ikke er beviser for, at der sker mig noget, hvis jeg rejser tilbage. Men de får bevis, når jeg bliver sendt tilbage, for så bliver jeg skudt.

OPDATERET: Menighedsrådet for Stefanskirken på Nørrebro i København og de 11 sultestrejkende iranske asylansøgere, der har opholdt sig i kirken siden onsdag, blev fredag aften enige om, at iranerne skal være ude af kirken senest tirsdag klokken 12.

"Vi har udskudt fristen til tirsdag middag, fordi iranerne har fortalt, at de ikke har noget sted at tage hen. Derfor har de nu fået mere tid til at finde ud af, hvor de kan tage hen", siger talsmand for menighedsrådet og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen til Ritzau.

Men iranerne ønsker ikke at stoppe deres sultestrejke.

"De er alle indstillede på at fortsætte," siger deres talsmand Masoud Reisvand til Ritzau.