Prøv avisen

De udsattes talsmand: Gamle velfærdsværdier vender tilbage

Starthjælpen var en skamplet på det danske velfærdssamfund, mener formanden for det statslige Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen. Foto: .

Starthjælpen og kontanthjælpsloftet ser ud til at blive afskaffet af den nye regering

Starthjælpen var en skamplet på det danske velfærdssamfund, mener formanden for det statslige Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen.

Han glæder sig ikke overraskende over, at starthjælpen nu ser ud til at blive afskaffet. I går sivede det i hvert fald ud i medierne, at både starthjælpen og kontantshjælpsloftet bliver afskaffet i den nye regerings grundlag. Og det er en tilbagevenden til gode gamle velfærdsværdier, mener Sjursen:

LÆS OGSÅ: Vil de blå betale for de rødes gaver

Den danske velfærdsstat bygger på, at der skal være plads til alle, og at vi også skal behandle folk med sociale problemer anstændigt. Og for mig at se har de reducerede sociale ydelser været en skamplet på vores velfærdssamfund, fordi de lave ydelser har skubbet folk, der i forvejen har haft sit at slås med, ud i store økonomiske problemer. Derfor kan jeg kun glæde mig over, at man nu vil afskaffe starthjælpen og kontanthjælsloftet, siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte.

Jann Sjursen peger på, at den danske velfærdsstat blev bygget på en tankegang om, at alle borgere skulle have samme vilkår, så længe de boede på dansk territorium.

Det princip blev først brudt i begyndelsen af 1970erne, da vi trådte ind i EF, og politikerne for første gang i dansk historie ændrede retten til at kunne oppebære sociale ydelser ved at indføre et såkaldt optjeningsprincip. Da bestemte man, at forudsætningen for at få en fuld dansk folkepension er, at man har boet i Danmark i 40 år.

Men VK-regeringens opfindelse af starthjælp brød for alvor med den danske velfærds-tænkning, mener Sjursen. Og han håber, at det nye regeringsgrundlag er udtryk for gamle velfærdsværdier:

Man skal ikke glemme, at socialdemokraterne også stemte for starthjælpen, så det er ikke helt entydigt, hvilke værdier man har. Men jeg ser det i hvert fald som udtryk for, at de partier, der vil danne regering, og det parlamentariske grundlag erkender, at de reducerede ydelser ikke bringer folk nærmere arbejdsmarkedet. Tværtimod bringer det folk ud i endnu større problemer. Det er veldokumenteret fra for eksempel Rådet for Socialt Udsatte. Og nu lader det heldigvis til, at man vender tilbage til et udgangspunkt, hvor man mener, at man ikke skal pålægge folk flere problemer end dem, man allerede har, bare fordi man har været ledig, siger Sjursen.